Translate

27 Eylül 2019 Cuma

Afetlere Hazırlıklı Olmak İçin Eğitici El Kitabı

1995 Dinar Depremi'nden hemen sonra başlayıp  1999 İstanbul-Gölcük Depremi ile birlikte yoğunlaşan deprem/afet araştırmaları "kariyer"ime Nuray Karancı ile başladım ve devam ettim. 2001-2002 yıllarında Çankırı'da afetlere hazırlıklı olmak üzere bir eğitici eğitimi programı hazırladık ve bu eğitim  sürecinde kullanmak üzere bir "Eğitici El Kitabı" hazırladık. Hem kendinizi hem de başkalarını depremlere/afetlere hazırlıklı olmak üzere eğitmenizde yardımcı olması için bu el kitabını aşağıya kopyaladım. İyi okumalar, iyi eğitimler...


Afetlere Karşı Hazırlıklı Olmak İçin Halk Eğitimi: Eğitici El Kitabı



Yazarlar:
Prof. Dr. Nuray Karancı
Prof. Dr. Bahattin Akşit
Uzm. Psk. Meltem Anafarta
Psk. Metin Özdemir

Resimler:
Gökçe Üner






İÇİNDEKİLER

Bölüm 1: Giriş ve Tanışma
     Alıştırma 1: Tanışma ve doğal afet deneyimlerinin paylaşılması.

Bölüm 2: Doğal Afet  Nedir?
    Alıştırma 2:  Doğa olayları ne zaman afete dönüşür? Doğal afetlerin
zararlarını azaltmak ve hazırlıklı olmak için neler yapılabilir?       

Bölüm 3: Doğal Afetlerden [deprem, sel, heyelan] Önce Neler Yapabiliriz?
                 Alıştırma 3: Binayı terk etmek ve afet sonrası buluşma planı
                                    hazırlamak.
                 Alıştırma 4: Gerekli malzemeleri depolamak.
                 Alıştırma 5: Bina güvenliği.
                Alıştırma 6: Afet güvenlik planı: Bina içinde ve dışında güvenlik,
                                    tehlike sinyallerinin belirlenmesi.


Bölüm 4: Doğal Afetler [deprem, sel, heyelan] Sırasında Neler Yapmalıyız
     Alıştırma 7: Doğal afetler sırasında yapılması gerekenler.

Bölüm 5: Doğal Afetler Sonrası Yapılması Gerekenler
                 Alıştırma 8: Doğal afetlerden sonra yapılması gerekenler.
                 Alıştırma 9: Arama ve kurtarma.
     Alıştırma 10: Afet sonrası duygusal tepkiler.


Önsöz

            Bu kitabın amacı eğiticilere deprem, sel (taşkın) ve heyelan zararlarını azaltma ve hazırlıklı olmak konusunda verecekleri halk eğitim kurslarında yardımcı olmaktır. Bu kitap yetişkinlere eğitim vermek için planlanmıştır. Bu bakımdan el kitabı boyunca onlara öğrenci değil, katılımcı demeyi tercih ettik. Katılımcı ile kastedilen kurs boyunca aktif olarak eğitime katılacak ve elde ettiği bilgileri aile üyeleri ve komşuları ile paylaşacak ve gerekli uygulamaları yapacak bir yetişkindir. Bu el kitabı, katılımcılar için hazırlanmış olan “Doğal afetlere karşı hazırlıklı olalım” broşürü ile birlikte kullanılmalıdır.

Kursun önemli bir amacı katılımcıları doğal afetler öncesi, sırası ve sonrası neler yapabilecekleri konusunda düşündürmek ve gereken uygulamalar yapmaları için motivasyon sağlamaktır.  Bu konuyu düşünerek ve gerekli bilgileri öğrenerek bazı afetlerin kaçınılmaz doğa olayları olduğunu, ancak zararlarını azaltmanın mümkün olabileceğini görmelerini sağlamamız önemlidir.

Kurs boyunca, yetişkin eğitimi için önemli gördüğümüz ve uygulanması yararlı olacak temel prensipler şunlardır:

1.      Yetişkinler merak ettikleri, kendileri ve aileleri için gerekli olduğunu düşündükleri konuları daha iyi öğrenirler,
2.      Yetişkinler ne öğrenecekleri, ne için öğrenecekleri, harcayacakları zamanın ne kadar olacağı, süreç sonunda ne kazanacakları, gibi konularda bilgi sahibi olmak isterler. Bu nedenle her etkinliğin başında hedeften ve süreç sonunda oluşacak kazanımlardan katılımcıları haberdar etmek önemlidir,
3.      Yetişkin eğitiminde bireylerin aktif olarak sürece katılımı çok önemlidir,
4.      Katılımcıların mümkün olduğu kadar çok kendi yaşam deneyimlerini ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlamak ve bu bilgiler ışığında doğru görüşleri pekiştirmek, yanlış olanların düzeltilmesini sağlamak ve eksik bilgileri tamamlamak gerekir,
5.      Yetişkin eğitiminde, eğitici klasik anlamda her şeyi bilen ve aktaran bir öğretmen değil, katılımcıları bilgilerini paylaşmaya ve yeni şeyler öğrenmeye teşvik edici bir kolaylaştırıcı rolü üstlenir.

Bu prensipleri uygulayabilmek için:
1.      Katılımcılara karşı anlayışlı ve saygılı olmak
2.      Sabırlı ve hoşgörülü olmak
3.      Tüm katılımcıların aktif olabilmeleri için rahat ve teşvik edici bir ortam yaratmak
4.      Grup çalışmaları ile katılımcıların birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlamak önemlidir.
5.      Eğitimle verilecek bilgilerin günlük hayatla ve bireylerin kendi deneyimleriyle bütünleştirilmesi hem yetişkin eğitimi açısından, hem de bilgilerin bilgi düzeyinden çıkarılıp uygulamaya dönüştürülmesi açısından önemlidir. Bu nedenle mümkün olduğunca bilgileri hayatla illişkilendirmeye özen gösterin.

Son söz olarak, katılımcıların kurstan elde ettikleri bilgileri uygulamaları ve aile üyeleri ile paylaşmaları çok önemlidir. Böylece kursa katılan kişi aracılığı ile onun aile üyelerine ve komşularına da ulaşmış olacaksınız. Verilen ev ödevlerinin önemini vurgulamak ve bunların yerine getirilmesi için motivasyon yaratmak çok önemlidir.

El Kitabının Düzeni:
            Bu kitap beş  bölümden oluşmaktadır. Her bölümde depremler, heyelanlar ve sellerle (taşkınlarla) ilgili konuyu yetişkin katılımcılarla işleyebilmek için alıştırmalar verilmiştir. Alıştırmaların amaçları, süreleri ve gerekli malzemeler her bölümde bildirilmiştir. Kurslarda 25 kişilik gruplar olması planlanmış ve bu grupların grup çalışmaları esnasında beşer kişilik 5 grup halinde çalışmaları uygun bulunmuştur. Ancak kurs verdiğiniz grupta daha fazla kişi varsa, grup çalışmalarında katılımcıları 6-7 kişilik gruplar haline de getirebilirsiniz.  Grup çalışmaları ile yürüteceğiniz alıştırmalarda, farklı alıştırmalarda grupları değişik kişilerden oluşturmaya özen gösteriniz. Böylece farklı kişilerin birbirleri ile kaynaşabilmelerini ve afetler için gerekli olan ortak çalışma alışkanlıklarının gelişmesini teşvik etmiş olacaksınız.  “Eğiticiye Notlar” kısmında eğitime faydası olabilecek ipuçlarını alabilir, “Eğitici İçin Bilgiler” kısmında ise katılımcılara aktarabileceğiniz teknik bilgileri bulabilirsiniz.  Toplam olarak verilen sürelere uyulduğu takdirde kurs yaklaşık olarak beş buçuk saat sürecektir. Kitapta deprem, sel(taşkın) ve heyelan (toprak kayması) olmak üzere başlıca üç doğal afet işlenmiştir. Ancak çalışma için belirtilen beş saatlik süre üç afetin de işlenmesi için yetersiz olacağından bu afetlerden, biri mutlaka deprem olmak üzere, eğitimin verildiği bölgedeki önemine göre heyelan veya sel konusundan birinin seçilip işlenmesi yerinde olacaktır.

Olası bir doğal afette can ve mal kaybını azaltacağına ve halkın bilinçlenmesine katkıda bulunacağına inandığımız bu çok önemli çalışmanızda başarılar diliyoruz.

Bu el kitabının hazırlanmasında bizlere destek olan ve değerli görüşleri ile katkılarda bulunan Prof. Polat Gülkan’a, Sivil Savunma – Arama Kurtarma Ekibi Birlik Müdürü Metin Gökder’e ve deneyimli ekibine, eğitimin düzenlenmesi ve yönergeler konusunda katkılarda bulunan Gamze Özoğul’a, heyelan ve sel konularında yaptıkları katkılarından dolayı
Dr. Fuat Şaroğlu ve Dr. Ömer Şengün’e en içten teşekkürlerimizi sunarız.
 
Prof. Dr. A. Nuray Karancı
Psk. Metin Özdemir

Prof. Dr. Bahattin Akşit
Uzm. Psikolog Meltem Anafarta








BÖLÜM 1

GİRİŞ VE TANIŞMA
º SÜRE: 20 Dakika

I





Alıştırma:
Alıştırma 1: Tanışma ve doğal afet deneyimlerinin paylaşılması.   Süre 20 Dakika







&   Eğiticiye Notlar: 
Bu bölümde verilen alıştırmalar katılımcıların sizi ve birbirlerini tanımaları ve tüm kurs boyunca aktif olarak kendi bilgilerini diğerleri ile paylaşmalarını sağlamak amacını taşır.
Bütün kursu bilgilerin paylaşıldığı ve herkesin rahatça görüşlerini ve deneyimlerini
dile getirebildiği bir ortamda yürütmenizi sağlar. Grup çalışmaları katılanları birlikte çalışmaya ve ortak çözümler üretmeye teşvik eder. Herkesin rahatça konuşabilmesini
sağlamak ve bunun için kabul edici bir ortam yaratmak önemlidir. Size düşen katılanların ilgisini uyandırmak ve rahatça bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamaktır. Grup çalışmalarıyla “biz” duygusununun olusması, işbirliği içinde çalışmayı teşvik edecek
böylelikle bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını kolaylaştıracaktır
Alıştırma 1: Tanışma ve doğal afet deneyimlerinin paylaşılması. º Süre: 20 Dakika

Amaç:
Ø Katılımcıların bulundukları ortama ısınması
Ø Katılımcıların sizi ve birbirlerini tanımalarını sağlamak
Ø Katılımcıların afetlerle ilgili yaşantılarını paylaşarak onları aktif hale getirmek, konuyu canlandırmak.

Gerekli Malzeme:
1.      Boş yaka kartları
2.      Tahta ve tebeşir (düz beyaz karton veya kağıtlar da kullanılabilir)

Ön hazırlık:
Sınıf oturma düzenini mümkün ise; katılımcıların birbirini görecekleri  daire veya yarım ay sekline getiriniz. Böylelikle sınıf içi iletişimi  ve katılımı arttırabilirsiniz. Siz; herkesin sizi rahatlıkla görebilecegi, bir konuma geçiniz.


Yapılacak Çalışma:
1.      Tüm katılımcılara,  isimlerini verilen yaka kartlarına büyük harflerle yazarak yakalarına iliştirmelerini söyleyiniz.
2.      Kendinizi katılımcılara tanıştırın. İsminiz, nerede çalıştığınız ve nerede oturduğunuz gibi bilgileri verebilirsiniz.
3.      Her katılımcının  sizin yaptığınız gibi kendisini tanıtmasını sağlayınız.
4.      Katılımcılara yaşamları boyunca afet deneyimi geçirip geçirmediklerini sorunuz. “Aramızda kimler bir doğal afet yaşadı? Hangi doğal afeti yaşadınız?” Afet tecrübesi olanlardan, bunun hangi afet olduğunu sorun ve yaşadıklarını çok kısa olarak diğerlerine özetlemelerini isteyiniz (Nerede? Kaç yıl önce? Kendileri veya yakınları mal ya da can kaybı yaşamış mı? gibi).
5.      Katılımcıların verdikleri cevapları tahtaya kısa kısa yazın, Türkiye’de deprem başta olmak üzere sel ve heyelan olasılığının yüksek olduğunu ve bu afetlerin çok büyük zararlar verebileceğini vurgulayın. Örnek olarak Türkiye’nin  % 92’sinin deprem kuşağında olduğunu, 1999 Marmara Depremi’nde onbinlerce insanımızın yaşamını yitirdiğini, özellikle bazı bölgelerimizin sel ve heyelan açısından riskli bölgelerde bulunduğunu belirtin. Bu sebeple, afet risklerinin önceden belirlenmesinin, zarar azaltıcı önlemlerin alınmasının ve hazırlıklı olmanın can ve mal kaybını azaltacağını vurgulayın.






BÖLÜM 2





DOĞAL AFET NEDİR?
º SÜRE: 45 Dakika



Alıştırma:
Alıştırma 2: Doğa olayları ne zaman afete dönüşür? Doğal afetlerin zararlarını
azaltmak/önlemek için neler yapılabilir?                        Süre: 45 Dakika




& Eğiticiye Notlar:
Bu bölümde verilen alıştırmalar katılımcılara doğal afetlerin ne olduğu, nasıl meydana geldikleri ve Türkiye’ deki afet bölgeleri ve afet türleri hakkında bilgi vermek içindir. Aynı zamanda genel hatları ile doğal afet öncesi zararları azaltmak için uygulamalar yapılabileceği ve hazırlıklı olmak gerektiği fikrini aşılamak önemlidir.
Kursun genel olarak amaçlarını tanıtmak da bu aşamada gereklidir. Bu kurs;
è Afetlerin zararlarını azaltmak için neler yapılabileceğini öğretecek,
è  Herhangi bir afet öncesi bir evin olası afetlere karşı nasıl hazırlanabileceğini 
       gösterecek,
è  Afet esnasında neler yapılması gerektiğini öğretecek,
è  Aileler için Afet Planı hazırlanmasında yol gösterecek,
è  Acil durumlarda depolanmış olması gereken yiyecek, su, tıbbi gereçleri ve diğer acil
      durum erzaklarını listeleyecek,
è Afet durumlarında ortaya çıkan psikolojik tepkilerimizi tanıtacaktır.

Alıştırma 2: Doğa olayları ne zaman afete dönüşür? Doğal afetlerin zararlarını azaltmak ve hazırlıklı olmak için neler yapılabilir?                  
ºSüre: 45 Dakika

Amaç:
Ø   Katılımcıların doğal olaylarının afete dönüşmesinde insanın/ toplulukların oynadığı rolü anlamaları
Ø   Afetleri engellemek için önlem alınabileceği farkındalığını sağlayarak, katılımcıları alınacak önlemler konusunda bilinçlendirme .

Gerekli Malzeme:
1.      Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø Bulunabilirse deprem, heyelan ve sel riski olan bölgelerin belirtildiği risk haritaları.



Yapılacak Çalışma:
1.      Katılımcıları beşer kişilik gruplara ayırın. Grupların rahatça görebileceği bir yere “Deprem, sel ve heyelan gibi doğa olaylarının afete dönüşmesini engellemek, verdikleri zararları azaltmak ve hazırlıklı olmak için neler yapılabilir?” sorusunu yazın. Her gruba bir afet türü verin. Ülkemiz için deprem çok önemli olduğu için iki gruba deprem, diğerlerine ise heyelan ve sel konusunu dağıtın. Bunun için gruplara 15 dakika süre verin.
Metin Kutusu: Ek Etkinlik: Gruplardan “doğa olaylarının afete dönüşmemesi konusunda” alacağınız grup goruslerinin yanında, 1 adet de “Doğa olaylarının felakete 
dönüşmemesi için önlem alınabilir” başlığına yönelik, bu mesajın büyük kitlelere 
ulaşmasını sağlayacak, özlü söz (slogan) bulunması istenilebilir. Bu etkinlik 
verilmeye çalışılan mesajın yerleşmesi ve uzun süreli olarak katılımcıların 
belleğinde kalması için faydalı olacaktır. 
Süre: 10 dakika

2.      Her gruptan bir sözcü belirlenmesini ve sözcünün grubun sorulara verdiği cevapları not almasını isteyin. Gruplar tartışırken siz de tahtayı üçe bölüp deprem, sel ve heyelan başlıklarını yazın.
3.      Sözcülerin kendi gruplarının görüşlerini katılımcılara beşer dakika anlatmalarını sağlayın. Her grup sözcüsünü alkışlayarak katılımı teşvik edin.
4.      Grup sözcüleri görüşleri aktarırken sizde bunları herkesin görebileceği bir yere, uygun afet türünün altına kısa kısa yazın.
5.      Son özet olarak da doğa olaylarının her zaman afete dönüşmediğini, doğa olaylarının önlenemeyeceğini, ancak bunların bir afete, felakete dönüşmesini engellemek için tedbir alınabileceğini belirtin. Bu mesaj çok önemlidir Unutmayın ki burada amaç afet zararlarının azaltılabilmesi için bir şeyler yapılabileceği fikrini yerleştirmektir. Bu mesajı sık sık tekrarlamanız yararlı olacaktır.
6.      Katılımcılara siz bu kursta neden bulunuyorsunuz? Kurs sonucunda neleri kazanmayı bekliyorsunuz?..vb soruları sorularak dikkatleri çekilebilir. Süre göz önüne alınarak yeter sayıda katılımcıya söz verilir. Daha sonra kursun genel olarak amaçlarını tanıtmak da bu aşamada gereklidir. Katılımcıların dikkatleri konu üzerine çekildiği için aşağıda yazılanları teker teker okumanız yararlı olacaktır.


Bu eğitim;
è  Olası afet zararlarını azaltmak için neler yapılması gerektiğini,
è  Bu kurs bir evin olası afetlere karşı nasıl hazırlanabileceğini,
è  Afet sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini,
è  Aileler için afet başladığında Afet Planı hazırlanmasında izlenecek yolu,
è  Acil durumlarda depolanmış olması gereken yiyecek, su, tıbbi gereçler
       ve diğer acil durum erzaklarının neler olması gerektiğini,
è  Afet durumlarında ortaya çıkan psikolojik tepkilerimizle başa çıkma yollarını
aktarmayı amaçlamaktadır.

Kursta verilen bilgiler özet olarak sizlere verilen broşürde yazılmaktadır. Bu broşürde yapılması gereken bazı uygulamalar da bulunmaktır. Broşürü kurstan sonra dikkatlice okumanız ve gerekenleri yapmanız sizin ve ailenizin can ve mal güvenliği için çok önemlidir. Kursta öğrendiğiniz tüm bilgileri ailenizle paylaşmanız onları da olası afetlere karşı koruyacaktır.

$$$$$$$$$$$$$$$
$Eğitici için Bilgiler
            Doğal afetler halkın can ve mal varlığını tehdit eden en büyük tehlikelerdir. Başta depremler olmak üzere çeşitli afete dönüşme riski olan olaylarının etkisinde olan ülkemizde meydana gelen tabii veya teknolojik afetler özellikle ekonomik açıdan büyük kayıplara yol açmaktadır. Bunlara yakın zamanlarda meydana gelmiş örnekler 1992 Erzincan, 1995 Dinar, 1999 Marmara ve Düzce depremleri ile 1995 Senirkent selidir.

DEPREM
Yeraltındaki çatlamalar ve kırılmalar nedeniyle ani olarak oluşan titreşimlerin  yer yüzeyini sarsmasına “Deprem” denir.  Deprem çok kısa süre devam eden yerden gelen uğultu ve gürültüyle birlikte azdan çoğa doğru yükselen sarsıntı ile kendisini hissettirir. Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara “Öncü depremler” denir. Büyük bir depremin ardından ise bir yıl içerisinde yaklaşık 100 tane küçük deprem daha olabilir. Bu depremlere de “artçı depremler” denir.  Artçı depremler sırasında yeraltında çatlamış ve kırılmış kayalar toprağa iyice yerleşirler ve ancak ondan sonra depremler kesilir.
Yeryüzünde depreme daha hassas olan bölgeler vardır.  Önceden kırılmış bölgeler, büyük yeraltı boşlukları ve  tuz kaynaklarının olduğu araziler bu hassas bölgeler arasındadır.  Bizim ülkemizde de bu tür hassas bölgeler vardır. Deprem Bölgeleri Haritası’na göre yurdumuzun % 92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, ve nüfusumuzun % 95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı bilinmektedir. Hatta yurdumuzun hemen hemen her yerinde deprem tehlikesi vardır. Ancak yine de bazı bölgelerde deprem olma olasılığı diğer bölgelere göre daha fazladır. Deprem bölgeleri tehlike derecelerine göre birden beşe kadar sıralanırlar. Buna göre 5. derece deprem bölgesi tehlikenin, deprem olasılığının, en az olduğu bölgeyken 4. derecede bu tehlike biraz daha fazladır, 3. derece deprem bölgelerinde ise deprem tehlikesi 2. dereceden  daha fazladır. Ancak en fazla deprem riski taşıyan bölgeler 1. derece deprem bölgeleridir. (Aşağıda verilen Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası indeksini kullanarak bulunduğunuz yerleşim biriminin deprem bölgesi olarak kaçıncı derecede olduğunu katılımcılara belirtin).
Şiddetli depremlerde can ve mal kaybı olabilir ancak deprem mutlaka ölüm, ağır yaralanmalar veya binaların ağır hasar almasını gerektirmez. Deprem zararlarını azaltmak için önceden tedbir alınabilir. Depremden korkmak normaldir. Ancak bu korku  depremin ne olduğunu öğrenmek, depremden önce nasıl önlem alınması gerektiğini bilmek ve bu önlemleri uygulamak ile azaltılabilir.  Alınacak belli başlı bir iki önlem  bir çok kişinin hayatını kurtarabilir. Bu önlemlerden en önemlileri arasında evlerimize Deprem Güvenlik Sigortası’nı mutlaka yaptırmak, imar planına uymayan bölgelerde ve şekillerde bina inşaa etmemek ve bu şekilde inşaa edilmiş binalarda oturmamak vardır.

DEPREM BÖLGESİ HARİTASI

İstanbul deprem haritası ile ilgili görsel sonucu










HEYELAN (TOPRAK KAYMASI)
            Heyelan, doğal kaya, her çeşit zemin, yapma dolgu malzemesi ve bunların çeşitli birleşimlerinden meydana gelen meyilli malzemelerin yer çekiminin de etkisiyle aşağıya ve dışa doğru hareketleri olarak tanımlanır.
            Kütle hareketleri doğa olayı olup, kaya veya zemin - iklim - bitki örtüsü arasındaki dengenin bozulması ile meydana gelmektedir. Bu dengenin bozulmasında, insanların müdahalesi de önemli yer tutmaktadır.
            Heyelanların gelişme biçimlerini; düşme, kayma, ve akma şeklinde sınıflandırabiliriz. Bunların arasında, düşmeler çok yaygındır. Toprak ve kaya düşmelerinde kütle havada serbest düşme, sıçrama, sekme ya da yuvarlanma hareketi yapar. Hareketler hızlıdan son derece hızlıya kadar değişir. Kaymalarda hareketler bir ya da birkaç yüzey boyunca kesme mukavemetinin azalmasından doğar. Bu yüzeyler gözle görülebilir ya da tahmin edilebilir. Akmalarda yer değiştiren kütle içerisindeki hareket o şekildedir ki hareket eden malzemenin aldığı şekil ya da görünen hız dağılımları bir sele benzer. Ancak sele benzemesi akan materyalin sadece çamur olmasını gerektirmez. Kuru akmalar şeklinde de tanımlanan kaya parçalarının akması şeklinde de olabilir.

Heyelanların başlıca sebepleri arasında:
·         Irmak, buzul veya okyanus dalgalarının dik yamaçlar üzerinde yarattığı erozyon,
·         Eriyen kar veya şiddetli yağışlarla aşınan taş ve toprak,
·         Depremlerin zayıf yamaçlara baskı yaparak kaydırması,
·         Büyük makineler, trafik hatta şiddetli rüzgar ve fırtınanın zayıf yamaçları çökertmesi,
·         Volkanik patlamaların oluşturduğu kül birikimleri,
·         Yağmur ve karın aşırı birikimi, taş ve cevher birikimi sayılabilir
Ülkemizin genelinde sayıca fazla ve etkin olan kütle hareketlerinin verdiği zararın parasal değeri, yerleşim alanlarında, karayollarında, tarım ve orman alanlarında büyük boyutlara erişmektedir. Örneğin değişik türdeki kütle hareketlerinin sadece karayollarındaki önlem ve iyileştirme karşılığı, 1991 fiyatları ile 350 milyar lira dolayındadır.
Her yıl 500 milyon ton toprağımız denizlere taşınıyor. Bu ise 100-200 bin hektar tarımsal alana eşit bir toprak kaybıdır. Bu oran, Avrupa’dakinin yaklaşık olarak 20 katını bulmaktadır.
Yanlış şehirleşme ve toprağın yanlış kullanımı ile de insanlar erozyon ve heyelan riskini arttırmaktadırlar. Ülkemizde 20 bin hektara yaklaşan sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin kapladığı alanın %60’ından fazlası verimli topraklar üzerine kurulmuştur. Kişi başına düşen tarım alanı payı, 1970’ den 1980’lere 1/3 dolayında azalmıştır. 27.7 milyon hektar olan toplam tarım topraklarımızın 19.7 hektarlık kısmı, yani % 70’den fazlası erozyon tehdidi altındadır.
Ayrıca, son beş yılda heyelan ve sellerde 400’e yakın can kaybımız olmuştur.

SEL (TAŞKIN)
            Sel, aşırı yağışlar sonucunda  akarsu yataklarına ulaşan ve akarsu yatağında taşınabilecek miktardan  fazla olan su kütlelerinin yatak dışına çıkarak çevreye taşması ve yayılmasıdır.  Meydana geldiği alanın morfolojisi, su kütlesinin hacmi ve hızına bağlı olarak seller ani su baskını veya su seviyesi yükselmesi şeklinde gerçekleşir. Sağnak yağış ve ani kar erimelerinin heyelan oluşumunda da ana etken olması nedeniyle seller genelde heyelanlarla birlikte görülür. Sağnak yağışlarla oluşan sellenme sularının erozyon etkisi çok fazladır. Dolayısıyla, heyelan ve erozyon nedeniyle sellenme dönemlerinde akarsularda bol miktarda  çakıl, kum ve çamur taşınır ve bu yolla akarsu  kanallarında hacim  daralması gerçekleşerek seller meydana gelir.  Ayrıca, göl seviyelerinde meydana gelen yükselmeler sonucu da su basmaları gerçekleşebilir.

            Doğal süreçler açısından  seller normal bir doğa olayı niteliğindedir. Jeomorfolojik yapı ve iklim koşullarına bağlı olarak akarsular boyunca, genişliği bölgeden bölgeye değişebilen biri normal veya küçük yatak diğeri ise  sel yatağı olmak üzere iki akış kanalı bulunur. Yapay müdahaleler olmadığı sürece  bir akarsu boyunca meydana gelen sel suları genelde sel yatağı dışına çıkmaz. Dolayısıyla bu alanlarda gerçekleşen su basmaları ve seller doğal süreçlerin bir parçası niteliğindedir. Akarsularının sel yatakları genelde çok verimli tarım alanlarıdır. Ayrıca yapılaşma ve diğer amaçlı insan faaliyetlerinde de sıkça kullanılan arazi grubunu meydana getirirler. Bu alanlarda normal bir doğa olayı niteliğinde olan seller insanlar açısından doğal afet niteliği taşır. Bu özelliği nedeniyle sel tehlikesi olan alanların önceden bilinmesi mümkündür. Ancak, yapay yollarla akarsuların yatakları ve dinamiklerinde meydana getirilen olumsuz yöndeki değişiklikler  sel tehlikesi ve etki alanını arttıran faktörlerdir.

İklime bağlı olarak ülkemizdeki akarsuların çoğunluğu sellenmeli akış rejimine sahiptir ve bu yüzden seller sık aralıklarla tekrarlanmaktadır. Son elli yılda bitki örtüsünün hızla tüketilmesine bağlı olarak artan erozyon akarsularımızdaki sel tehlikesinin  artmasına yolaçmıştır. Hızlı  sanayileşme ve kentleşme sürecinde yapılan planlama hata ve eksiklikleri nedeniyle sel alanlarının kullanılması  sonucu ise son birkaç on yılda meydana gelen seller daha çok can kaybı ve değeri milyar dolarlarla ölçülebilen  zararlara yol açan doğal afetler niteliğine bürünmüştür. Senirkent, 1998 Batı Karadeniz (Bartın, Zonguldak,Karabük, Düzce, Adapazarı, Rize), Hatay’da meydana gelen sel afetleri bunun örnekleridir. Bu sellerin  afet niteliğine dönüşmesindeki başlıca etken  sel alanlarının  insan kullanımına açılmış veya akarsularda sel riskini arttırıcı düzenlemeler yapılmış olmasıyla ilişkilidir.
Diğer doğal afetlere oranla, etki alanlarının  önceden belirlenebilir olması nedeniyle sel afetine karşı önlem geliştirmek daha kolaydır. Dolayısıyla sel, önlenebilir veya etkisi en aza indirgenebilir bir doğal afet niteliğindedir. Planlama öncesinde yapılacak araştırmalarla sel alanlarının belirlenmesi ve planlamanın bu verilere göre yapılarak sel alanlarının kullanımından kaçınılması veya  risk azaltıcı düzenlemeler yapıldıktan sonra kullanıma açılması yoluyla bu afetin etkisi en aza indirilebilir.
Bu kurs olası bir doğal afete karşı hazırlıklı hale gelmek için yapılması gerekenleri aktarmak üzere düzenlenmiştir.

Bu kurs;
è Olası afet zararlarını azaltmak için neler yapılması gerektiğini,
è Bu kurs bir evin olası afetlere karşı nasıl hazırlanabileceğini,
è Afet esnasında neler yapılması gerektiğini,
è Aileler için Afet Planının nasıl hazırlanabileceğini,
è Afetler öncesi evinizin ve çevresinin olası afetlere karşı nasıl hazırlanabileceğini,
è Acil durumlarda depolanmış olması gereken yiyecek, su, tıbbi gereçleri ve diğer acil durum erzaklarının neler olması gerektiğini,,
è Afet durumlarında ortaya çıkan psikolojik tepkilerimizi ve onlarla başa çıkma yollarını göstermektir.

UNUTULMAMALIDIR Kİ: TÜM HAZIRLIKLAR İLERDE OLABİLECEK BİR AFET  ZARARINI  EN AZ DÜZEYE  İNDİRMEK İÇİNDİR.
$$$$$$$$$$$$$$$$






BÖLÜM 3


DOĞAL AFETLERDEN
(DEPREM, SEL, HEYELAN)
ÖNCE NELER YAPABİLİRİZ?
º SÜRE: 130 Dakika




Alıştırmalar:
Alıştırma 3: Binayı terk etmek ve afet sonrası buluşma
                       planı hazırlamak                                        º Süre: 30 Dakika
Alıştırma 4: Gerekli malzemeleri depolamak                 º Süre: 30 Dakika
Alıştırma 5: Bina güvenliği                                            º Süre: 30 Dakika
Alıştırma 6: Afet güvenlik planı: Bina içinde ve           º Süre: 40 Dakika
                     dışında güvenlik, tehlike sinyallerinin         belirlenmesi                                                       



& Eğiticiye Notlar:
Bu bölümde yapılacak alıştırmaların genel amacı katılımcılara doğa olayları öncesi zararları azaltmak ve hazırlıklı olmak için neler yapılabileceğini tanıtmak ve bunları uygulamalarını sağlamaktır. Bu bölümde yapılacak uygulamaların aile üyeleri ile paylaşılması çok önemlidir. Unutmayınız, katılımcı yolu ile ailelere ulaşabilmeniz ve onları da bilgilendirmeniz bu kursun temel amaçlarından birisidir. Uzun vadede, tüm bu bilgilerin davranışa dönüşmesini sağlamak da  temel amacımızdır.
Alıştırma 3: “Binayı terk etmek ve afet sonrası buluşma planı” hazırlamak     
ºSüre: 30 Dakika
Amaç:
Ø Sel, heyelan gibi nispeten yavaş gelişebilen ve önceden sinyaller veren doğa olayları sırasında evi boşaltmak gerektiğinde bölgeyi terk edebilecek güvenli yolların önceden belirlenmesinin önemi üzerinde durmak,
Ø Tüm afetlerden sonra birlikte olmayan aile bireylerinin bir araya gelebilmek için önceden plan yapmalarının gerekliliği üzerinde durmak,
Ø  Aile  buluşma planı hazırlatmak,
Ø  Acil durum telefon numaraları ve önemli ailevi bilgilerin kaydedilmesini sağlamak.

Gerekli Malzeme:
1. Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø Lütfen eğitici için bilgiler kısmında verilen bilgileri dikkatlice okuyunuz.

Yapılacak Çalışma:
1.      “Sel, heyelan ve deprem gibi doğa olayları sırasında bulunduğunuz yeri veya evinizi terk etmek durumunda kalırsanız hangi yollar en güvenli yollardır?” diye sorarak herkesin kendi yaşadıkları ve çalıştıkları mekanı düşünerek bir doğa olayı  sırasında kaçabilecekleri yolları belirlemelerini isteyin. Sel veya toprak kaymasının belirledikleri bir yolu kapamış olması olasılığına göre mutlaka birden fazla kaçış yolu belirlemeleri gerektiğini söyleyin. Belirledikleri yolları sorarak paylaşmalarını sağlayın ve kısa kısa tahtaya not alın.
2.      Olası bir doğal afet sonrası ailenizle nerede buluşabilirsiniz?” diye sorun. Mümkün olduğu kadar çok katılımcıdan cevap almaya çalışın. Verilen cevapları tahtaya yazın. Verilen cevapları özetleyin ve bu yerlerin aile üyelerince bilinmesinin önemi üzerinde durun.
3.      Katılımcılara olası bir afet durumunda kullanabilecekleri yolları önceden belirlemelerini ve bu bilgileri yazılı hale getirip aile bireyleriyle paylaşmalarının önemini belirtin. Kaçış yolları dışında olası buluşma yeri, iletişim sağlayabilecek aracı kişi/kişilerin telefon numaraları ve adresleri, önemli aile bilgileri ve düzenli olarak kullanılan ilaçlar yazılmalıdır. Bu formları evlerinde herkesin görebileceği bir yere asmalarının önemini vurgulayın. Bu bilgileri kaydedebilecekleri formların kendilerine dağıtılan broşürlerde bulunduğunu ve bunlardan yararlanmalarını söyleyin.

$$$$$$$$$$$$$$$$
Eğitici için Bilgiler
            Sel ve heyelan gibi doğa olayları  depremin aksine bazan yavaş gelişip, gelecek tehlikeyi anlama fırsatını verebilirler. Böyle bir durumda şayet bu doğa olayları  bulunduğumuz bölgeyi tehdit ediyorsa o bölgeden hızla uzaklaşmamız gerekebilir. Bu durumda en güvenli kaçış yollarını o an düşünemeyebiliriz. Çıkmaz sokaklarla, zarar riskinin yüksek olduğu sokakların önceden bilinmesi önemlidir. Bu sebeple;  olay esnasında bulunduğunuz bölgeden kaçabilmek için uygun yolları önceden belirlemek gerekir. Bir yolun tıkanabileceğini de düşünerek birden fazla kaçış yolu belirlenmeli ve işyeri, ev, okul gibi farklı alanlar için farklı kaçış yolları da not edilmelidir.

Sel ve heyelan anında bulunduğunuz bölgeden güvenle uzaklaşmanızı sağlayabilecek 3 ayrı yol belirleyin ve ayrıntılı olarak aşağıdaki
uygun yerlere not edin.
1.      Kaçış yolu : _______________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.      Kaçış yolu: _________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________
3.      Kaçış yolu: _________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bir doğal afet  sırasında aile bireyleri bir arada olmayabilirler. Evde olmayan aile bireylerinin evden çok uzaklaşmaları mümkün olmayabileceği gibi evden uzak olan aile bireylerinin de eve ulaşmaları mümkün olamayabilir. Böyle bir olasılığı göz önünde bulundurarak afet sonrası tüm aile bireylerinin buluşması için önceden bir iki yer belirlemekte fayda vardır.
Bu yerler tüm aile bireylerinin bildiği yakın çevreden olmalıdır.
Örneğin:
- Mahallelerdeki okullar, camiler veya parklar olabilir.
            Bu yerler aşağıda gösterildiği gibi küçük kartlar üzerine not edilerek tüm aile bireylerine  cüzdanlarında, çantalarında veya ceplerinde taşımaları için verilmeli. Aile bireyleri bu bilgileri daima yanlarında taşımalıdırlar.
 
1.  Olası Buluşma Noktası _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
2.  Olası Buluşma Noktası _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
3.  Olası Buluşma Noktası _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Daha önceden belirlenmiş olan bu yerlerde buluşmak her zaman mümkün olmayabilir çünkü bu yerler de afetten zarar görmüş olabilirler. Bu sebeple, oturulan şehirden en az 100 km. uzakta yaşayan bir akraba veya arkadaşı haberleşme aracı olarak seçmekte fayda vardır.
Bu kişiye ulaşmak için gerekli olan bilgiler de aşağıda görüldüğü şekilde not edilmeli:

İletişim kurulacak kişinin adı _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Telefon Numarası _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Adresi: _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Bu yerleri not edip saklamak kişilerin sevdikleriyle tekrar bir araya gelmesini kolaylaştıracaktır.  Aile bireyleri afet sonrası birbirlerini bulmak için nereye bakmaları gerektiğini bileceklerdir. Eğer bir araya gelmeleri mümkün olmazsa üçüncü kişiye telefon ederek en azından birbirlerinin nerede ve nasıl olduklarını öğrenebileceklerdir.
Tüm aile üyelerinin, afetten sonra en kısa sürede, önceden belirlenmiş olan aracı kişiye haber vermeleri önemlidir. Eğer tüm aile üyeleri seçilmiş olan bu aracı kişiye haber verebilirse, birkaç gün bir araya gelinemese dahi, birbirlerinin nerede ve nasıl olduklarından haberdar olabilirler ki bu oldukça rahatlatıcı bir durumdur. Aile bireylerinin birbirlerinden haberdar olabilmeleri kaygı ve stresi bir dereceye kadar azaltacaktır.

ACİL TELEFON NUMARALARI
Acil durumlarda profesyonellerden yardım istemek için önemli telefon numaralarının not edilmesi gereklidir.
 

POLİS
İTFAİYE
AMBULANS
KIZILAY
JANDARMA

AİLE İÇİN ÖNEMLİ OLAN TELEFON NUMARALARI
İSİM                                                               TEL :
İSİM                                                               TEL:
İSİM                                                               TEL:


AİLELERE DAİR ÖNEMLİ BİLGİLER
Bir afet sırasında aileler için yaşamsal önem taşıyan bir takım belgeleri kaybetmemek için önlem almak gerekir
è Senetler, vasiyet, vergi kayıtları, doğum belgeleri, nüfus kağıtları ve diğer yaşamsal önem taşıyan belgeleri ateşten etkilenmeyecek bir yerde saklamak gerekir. Bu belgeler emanet kasasında saklanabilir, ya da su geçirmeyen bir poşetle buzdolabına da konabilir.
è Bu belgelerin arasına bir de aşağıdaki “Önemli Ailevi Bilgiler” kısmını doldurarak saklamak yararlı olacaktır.

ÖNEMLİ AİLEVİ BİLGİLER:
(Aşağıda verilen ve broşürde de yer alan bu formlar doldurulmalı ve iki kopya çoğaltılmalı)
1.      Tüm aile bireylerinin isim ve Emekli Sandığı veya Bağ Kur sigorta numaralarını ve nüfus kağıdı numaralarını
 

İsim                                                  Sigorta No:                            Nüfus Kağıdı No:
İsim                                                  Sigorta No:                            Nüfus Kağıdı No:
İsim                                                  Sigorta No:                            Nüfus Kağıdı No:
İsim                                                  Sigorta No:                            Nüfus Kağıdı No:
İsim                                                  Sigorta No:                            Nüfus Kağıdı No:
           
2. Mesleki Bilgiler:
Baba Mesleği:
Adres           :
Tel                :

Anne Mesleği:        
Adres           :
Tel                :


Diğer aile üyelerinin meslekleri:
Adres                                         :
Tel                                             :

3. Okul Bilgileri (her çocuk için yapılmalı)
Çocuğun Adı:
Okulunun Adı:
Okulun Adresi:
Okulun Telefonu:

4. Önemli Sağlık Bilgileri:
 

Alerjiler  1.
                2.

 

Düzenli Kullanılan İlaçlar:        1. İsim:                                            Doz:
                                                  2. İsim:                                            Doz:
                                                  3. İsim:                                            Doz:
$$$$$$$$$$$$$$$$
&  Eğiticiye Notlar
Bu alıştırmada katılımcılara herhangi bir doğal afet sonrası ihtiyaç duyabilecekleri ilk yardım gereçleri, yiyecek, içecek, ışık kaynakları, temizlik ve hijyen, barınma ve haberleşme için gerekli malzemeler tanıtılmalıdır. Ancak, kitapçıklarda yer alan bazı malzemeler katılımcılar için çok fazla, detaylı ve gerçekçi görünmeyebilir. Katılımcıların bunların genel listeler olduğunu ve kendi ihtiyaçlarına kendilerinin karar vermeleri gerektiğini belirtin.

Alıştırma 4: Gerekli malzemeleri depolamak                º Süre: 30 Dakika

Amaç:
Ø  Depolanması gereken yiyecek, içecek, giysi, ışık kaynağı, vs öğretmek,
Ø Önceden yapılacak hazırlıkların onları ve ailelerini olası bir afet sonrası rahatlatacağını öğretmek.

Gerekli Malzeme:
Tahta ve tebeşir

Hazırlık
Ø Eğitici için bilgiler kısmını dikkatle okuyunuz.

Yapılacak Çalışma:
1.      “Olası bir afet sonrası ne gibi malzemelere ihtiyaç duyarız? Bunları nasıl depolayabiliriz?” sorularını tahtaya okunabilecek büyüklükte yazın.
2.         Tahtayı 3-4 bölüme bölünüz; eğiticiye bilgiler bölümünde yer alan; ilkyardım, haberleşme yiyecek gibi ana başlıkları her bir bölümün başına yazınız. Daha sonra mümkün olduğu kadar çok kişiye söz vererek cevapları tahtaya kısa kısa yazınız. Sıralanan maddelere eğiticiye bilgiler bölümünde verilen ana başlıklar altında gruplandırınız (ilkyardım, haberleşme, yiyecek, vb.).
3.      Katılımcılardan aileleri ile birlikte depolamanın gerekli olduğunu düşündükleri şeyler için hazırlık yapmalarını söyleyin. Bu hazırlıkların olası bir afetten sonra onları rahat ettireceğini vurgulayın.
$$$$$$$$$$$$$$$
Eğitici İçin Bilgiler:
Bir afetin ardından Kızılay ve diğer kuruluşlar afetzedelere ulaşacak; çadır, yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ancak yine de acil ve olağanüstü durumlar için her evde uygun yerlerde kolayca ulaşılabilecek ufak bir depo hazırlanmasında fayda vardır. Bu depoda acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri bulundurmak gereklidir.

İLK YARDIM GEREÇLERİ
İlk yardım çantasında bir ailenin gereksinimlerini karşılayabilecek gereçler bulunmalıdır. Aşağıda verilen liste bir ilk yardım çantası hazırlanmasında bir yol göstericidir. İlk yardım çantasını her zaman lazım olacakmış gibi hazırlamak gerekir. Kullanılan her malzemenin yerine yenisi mutlaka alınmalıdır. İlk yardım çantası olacak bir çanta seçmekle işe başlanabilir. Bu çanta basit bir karton kutu
 da olabilir.Bu çantanın kapağına içindekiler yazılıp yapıştırılmalıdır.
Reçete ile kullanılan ilaçlar ve aile bireyleriyle ilgili önemli tıbbi bilgiler (raporlar, tahliller vs..) su geçirmeyen bir torbanın içinde buzdolabında saklanmalıdır. Böylece depremden, su basmalarından veya yangından etkilenmezler.
Belirli zaman aralıklarıyla ilk yardım malzemelerinin tarihleri kontrol edilmeli ve son kullanma tarihi geçmiş malzeme ve ilaçlar atılmalı ve yerine yenileri konmalıdır.

Gerekli Olabilecek İlaçlar

- Yara temizlemek için betadin
-  İshal ilaçları
- Yaralar için antibiyotikli merhem
- Laksatif
- Alkollü gazlı bez
- Aspirin
- Bandajlar, sargı bezi
- Vitamin
- Antasit (Mide ekşimesi için)                                  
- Çeşitli göz damlaları           
- Düzenli kullanılan reçeteli ilaçlar

Diğer Gerekli Olabilecek Malzemeler
          - İlk yardım kitabı                                            - Cımbız         
          - Kağıt, kalem                                                              - İğne- iplik   
          - Makas                                                            - Mendil         
          -Termometre                                                                - Kibrit                       
          -Termofor (sıcak su torbası)                                        - Hijyenik kadın bağı 
          - Buz torbası (burkulma ve yanıklar için)        - Çocuk bezi   
          - Küçük havlular                                              - Bebek maması                                       
          - Böcek kovucu                                                - Bir kalıp sabun                    
          - Plastik kaşık                                                   - Kağıt kap (bardak)
          - Naylon torba                                                  - Yedek gözlük
          - Çakı               

ACİL DURUMLARDA GEREKLİ OLAN BESİNLER:
Doğal afetler sonrasında yiyecek ve su bulma konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Dolayısıyla, daima normal ihtiyaçtan fazlasını depolamak akıllıca olacaktır. Evlerde bir haftalık yiyecek ve su stokunun olması uygundur.
Depolanması uygun yiyecekler:
è Dondurulmuş, kurutulmuş besinler, konserveler acil durumlarda kullanmak üzere depolanabilecek uygun yiyeceklerdir.
è Evde herkesin sevdiği yemekleri depolamaya özen göstermek gerekir. Aile bireylerinin daha önce hiç tatmadıkları bir yemeği önlerine koymak, yaşanmış bir afeti daha sıkıntılı bir hale sokabilir.
è Pişirmeye ve buzdolabına gereksinim olmayacak yemekler seçilmelidir.
è Hazırlamak için suya gereksinim duyulmayacak yemekler depolanmalıdır çünkü  afet sonrası su sıkıntısı yaşama olasılığı da yüksektir.
è Aile üyelerinin özel diyetlerine uygun yemekler saklanmalıdır.

Yiyecekle  İlgili Gerekli Olabilecek Diğer Eşyalar:
è  Kağıt veya plastik tabak, bardak, kaşık, çatal, kap, alüminyum folyo
è  Konserve açacağı, şişe açacağı
è  Saklanan yiyecekleri pişirmek için uygun kaplar

Yiyeceklerin Saklanması:

è Tüm yiyecek kutularının ve paketlerinin üzerine kaç günlük oldukları yazılmalıdır. Senede bir ya da iki kez bayatlamaması ya da bozulmaması için bu yiyecekleri tüketmek ve yerine tazelerini almak gerekir.
è Depolanan yiyecekler tercihen 5-15 derece sıcaklığı olan serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. On beş dereceden yüksek sıcaklık birçok besinin zamanından önce bozulmasına yol açar.
è Yemek stokları mazot gibi kokulu maddelerden uzak tutulmalıdır zira kokuları yemeklere sinebilir.
è Konserve kutuları beton zemine konmamalıdır. Zeminlerdeki rutubet kutuların paslanmasına ve dolayısıyla saklanan yiyeceğin bozulmasına yol açar.
è Yemek stokları fare gibi kemirgen hayvanlardan ve böceklerden korunmalıdır. Eğer depolanan gıdalar bir metal kutu veya sıkıca bantlanmış, kapatılmış bir karton kutuda saklanırsa daha uzun süre dayanırlar.

Suyu Doğru ve Yeterli Miktarda Depolamak:
Suyun yaşamsal önemi vardır. Bir afet  sırasında evlere su taşıyan borular çok kolay zarar görebilir. Zarar görmüş borulardan evlere su ulaşsa bile bu su büyük bir ihtimalle kirlenmiş olacaktır. Dolayısıyla; kullanılması zor olacaktır. Böyle durumlar için su depolamak çok önemlidir.
Olası afetler için kişi başına bir günde 4 litre kullanılacağı hesap edilerek su depolamak faydalıdır. En az üç gün şehir suyunu kullanamayacakmış gibi hazırlıklı olunmalıdır. Bu da kişi başına 12-15 litre su depolanması anlamına gelir. Unutulmaması gereken en önemli konu depolanmış olan suyun içmek, yemek hazırlamak, bulaşık yıkamak, el - yüz - diş temizliği gibi bir çok farklı iş  için gerekli olacağıdır. Su sert, kırılmayacak kaplarda depolanmalıdır.
Su şişeleri serin ve karanlık bir yerde, mazot, böcek ilacı gibi zehirli maddelerden uzakta bulunmalıdır. Depolanan su 6 ayda bir kontrol edilmeli, bir aksilik hissedilirse su dökülüp yerine yenisi konmalıdır.

Sakın İçmeyin:
Yakın çevrede bulunabilecek bir yüzme havuzu veya süs havuzlarındaki suları kullanmak çok tehlikelidir. Havuz suları yüksek miktarlarda tuz ve klor içerdiğinden ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu su ancak temizlik amacıyla kullanılabilir. Afet sonrasında bu gibi yerlerden temin edilecek suyu sakın içmeyin.

ACİL DURUMLARDA GEREKLİ OLABİLECEK IŞIK KAYNAKLARI:
Afetlerden sonra elektrikler kesik olabileceğinden evlerde 2 ya da 3 ayrı tip ışık kaynağı bulundurmak gereklidir.
DİKKAT: Gaz lambası, kibrit, çakmak veya mum kullanmadan önce evde bir gaz sızıntısı olmadığından emin olunmalıdır.
Ayrıca; bir sarsıntıda bu ışık kaynakları yere düşüp çatlar ya da kırılırsa bir yangına sebep olabilirler. Bu sebeple güvenli bir yerde saklanmalarında yarar vardır.
è Fener ve Piller: Araba ve çantalarda daima küçük bir fener taşımak faydalıdır, böylece nerede olunursa olunsun karanlıkta kalma tehlikesiyle karşılaşılmaz. Fenerler için daima yedek pil saklamak gereklidir. Şayet bu yedek piller buzdolabında saklanırsa daha uzun ömürlü olurlar.
è Gaz Lambası: Gaz lambası için evlerde fazladan gazyağı, fitil ve kibrit saklamak gereklidir.
è Mum: Kısa ömürlü bir aydınlatma aracı olduğu unutulmamalıdır.

KİŞİSEL GÜVENLİK VE RAHATLIK İÇİN GEREKLİ OLAN EŞYALAR:
Aşağıdaki eşyalar tüm aile bireyleri için birer tane olmak koşuluyla saklanmalıdır.
è Sert, sağlam ayakkabı: (Bot gibi). Afet sonrası etrafta kırılmış cam veya  paslı demir gibi kesici parçalar ayağa batabileceği için her an ulaşabilecek bir yerde bir çift bot bulundurmak gerekir.
è İş Eldiveni (Tercihen deri): Elleri korumak için kullanmak gereklidir.
è Sert şapka (Baret): İnsanların başlarını korumaları için gerekli olabilir. Özellikle depremlerden sonraki artçı sarsıntılar için önemlidir.
è Şapka: Güneşten ve/veya soğuktan korunmak için gereklidir.
è Toz Maskesi: Tozdan ve dumandan korunmak için gereklidir. Toz maskesi yoksa bir tülbent, yemeni veya başörtüsü de ağzı koruyabilecek şekilde sarılarak kullanılabilir. 
è Gözlük. Kullanılan gözlüğün kırılması durumunda bir yedeğinin saklı olması çok yararlı olacaktır.
è Elbise ve kalın çorap

TEMİZLİK- HİJYEN İÇİN GEREKLİ OLANLAR:
Büyük afetlerin ardından, belli başlı temizlik kurallarına uyulmazsa çok kısa bir süre içinde sağlıkla ilgili büyük problemler yaşanabilir. Eğer su kanalları zarar gördüyse ya da gördüğü sanılıyorsa, tuvaletlerin kullanılmaması gerekir. Tuvalet ihtiyacını gidermek için çukur kazmaktan ya da açık arazileri kullanmaktan kaçınmak gereklidir. Dezenfekte edilmemiş ya da ilaçlanmamış lağım, dışkı temiz yeraltı sularını kirletir. Ayrıca sinekleri çekerek salgın hastalıkların yayılmasına sebep olur.
è Böyle durumlar için bol miktarlarda sağlam plastik torba (naylon torba), bu torbaların ağızlarını bağlamak üzere sağlam ipler, dezenfektan, sönmemiş kireç, ve tuvalet kağıdı depolamak faydalı olacaktır.
è Afet sonrası ev dışında bir yerlerde olabilme olasılığına karşılık işyerlerinde ve arabalarda da sağlam plastik torbalar ve tuvalet kağıdı bulundurmak faydalıdır.
è Tuvalet ihtiyacı dışındaki temizlik ve bakım için evlerde, iş yerlerinde, arabalarda, kolayca ulaşabilecek yerlerde diş fırçası, diş macunu, sabun, banyo lifi, şampuan, deodorant, hijyenik kadın bağı ve evde bebek varsa bebek bezi bulundurmak gerekir.

BARINMA İÇİN GEREKLİ OLANLAR:
Afetten sonraki günler evleri sağlam kalmış olan insanlar evleri yıkılmış olan insanlarla evlerini paylaşmak istemeyebilirler. Dolayısıyla, afet öncesinden ailelerin az da olsa  rahat edebileceği koşulları önceden sağlamaları önemlidir.
Afet sonrası evi yıkılmış ve barınamayacak olanlara Kızılay mümkün olan en kısa sürede çadır tahsis etmeye çalışır. Fakat el altında bulunan:
- Yastık ve battaniyenin çok  faydası olacaktır. Ayrıca;
- Gazeteler sıcak ve soğuğa karşı yalıtımı arttırırlar.

      HABER ALMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR:
       Evlerde pille çalışan bir radyo ve fazladan yedek piller bulunmalıdır. Yedek piller en iyi buzdolabında saklanır. Bu sayede daha uzun ömürlü olurlar. Afet sonrası haberleşmek için hemen telefonlara sarılmamak gerekir. Öncelikle telefonlar çalışmayabilir. Ancak daha da önemlisi hatların kilitlenmesi telefon konuşmalarını engelleyerek yetkililerin bilgilendirilmelerini ve yardımları geciktirebilir.

ERZAK DEPOLAMAK İÇİN ÖNERİLER:
Yukarıda bahsedilen ve acil durumlarda gereksinim duyulabilecek bütün erzak ve eşyaları saklamak için yeterli ve uygun yeri bulmak çok zordur. Eğer afetten sonra saklanan erzağa ulaşılamazsa ya da saklananlar zarar görürse, erzak depolamış olmanın hiçbir yararı olmaz. Bu yüzden dikkatli olmak çok önemlidir.

İpuçları:
è Bozulabilecek erzaklar serin, karanlık yerlerde daha çok dayanır.
è Erzakları saklamanın bir yolu onları sağlam plastikten çöp kutularına koymaktır. Ve eğer imkanlar uygunsa bu erzakları ev dışında bir yerde depolamak daha da uygundur. Ev dışında bir baraka veya kulübe tarzı bir yapıda da erzak saklanabilir. Ancak evin dışında bir mekan bulunamıyorsa, evde daha önceden belirlenmiş olan,  güvenli noktalardan birine, sıkıca paketlenmiş olan kutular, üzerlerini bir örtüyle örtmek suretiyle saklanabilir.
è Erzaklar bir dolabın içine, koltuğun arkasına ya da yatak altına saklanabilir. 
è Erzaklar çöp kutularına (ya da diğer kutulara) yerleştirilmeden önce teker teker sıkıca naylon torbalara sarılmalıdır.
è Tüm kutuların nem alıp bozulmamaları için, çimento zemine değmemesine dikkat edilmelidir.  Ayrıca bu kutular benzinden ve diğer kimyasal maddelerden de uzakta tutulmalıdır.

ÖZET OLARAK DEPOLANMASI YARARLI OLACAK EŞYALAR:

Tuvalet Eşyaları:  Kağıt havlu, Tuvalet kağıdı, hijyenik kadın bağı, çocuk bezi,
diş macunu, diş fırçası, kalıp sabun, şampuan, deterjan 

Güvenlik: Büyük bir çekiç, tırmık, balta, kazma, elektrik kaçaklarını kontrol edebilmek
için bir kontrol kalemi, ilk yardım çantası, gözlük, dayanıklı- sağlam eldiven, toz maskesi
(tülbent, eşarp gibi ağzı kapatabilecek kumaşlar da toz maskesi gibi kullanılabilir).

Kesici Alet: Konserve açacağı, makas, tıraş bıçağı

            Işık: Kibrit, pil, mum, fener

            Giyim: Battaniye, havlu, ceket, yedek giyecek, şapka

            Su: Ailedeki herkese yetecek şekilde su (3 gün için, kişi başına günde 4 litre)

            Yemek Pişirme: Piknik tüpü, mangal, mangal kömürü (asla ev içinde yakılmamalı.
            Aksi  taktirde karbon monoksit zehirlenmesi geçirilebilir), alüminyum folyo, büyük  ve 
            küçük boyda naylon torbalar, ip/sicim, plastik/kağıt tabak, bardak, kaşık, çatal, bıçak

            Yiyecek: Konserve et-balık, konserve sebze, konserve meyve, meyve suları, hazır
            çorbalar, şeker, bisküvi, fındık ve kuru üzüm/incir, kuru fasulye, pirinç ve vitamin
            hapları.


Alıştırma 5: Bina Güvenliği                                        º Süre: 30 Dakika

Amaç:
Ø Doğa olayları esnasında yaşadığımız binanın ve yakın çevremizin güvenliği için yönetmeliklere ve imar planına uygun, ruhsatlı ve zemin etütleri yapılmış yapılarda oturmanın önemini  tartışmak. Deprem sigortasının önemini vurgulamak.
Ø  Hasar tespit raporlarına güvenmelerini, raporlar üzerinde usulsüz değişiklik yapmamak için ısrarcı olmamalarını vurgulamak.
Ø Oturdukları ve çalıştıkları binaları bu ölçütler üzerinden değerlendirmelerini sağlamak ve böylece bina ve çevre güvenliğini düşünme ve sorgulama alışkanlığını kazandırmak

Gerekli Malzeme:
1.   Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø Lütfen eğitici için bilgiler kısmında verilen bilgileri dikkatlice okuyunuz.

Yapılacak Çalışma:
1.      “Binalarımızın   (oturduğumuz/çalıştığımız/kamu binaları) deprem, heyelan ve sel gibi doğa olaylarına karşı dayanıklı olmaları için neler yapılmalıdır?”  diye sorun. Bu soruyu tahtaya herkesin görebileceği büyüklükte yazın.
2.      Sınıfı “Sel, deprem ve heyelan” olmak üzere 3 temel gruba bölünüz. Daha önceden bu afetleri yaşamış olanlar varsa onların deneyimlerini aktarabilmeleri için uygun gruba yerleştiriniz. Gruplara tahtadaki soruya yanıt bulmak için 15 dakika süre verin. Daha sonra grup sözcüleri seçilerek, grubun “binaların doğal olaylara karşı dayanıklı olması için yapılması gerekenleri” diğer katılımcılara aktarması için 5 er dakika zaman veriniz. Her bir afet sunumunun bitiminde “Başka yapılabilecek neler var?” diye sorarak grup tarafından verilmemiş cevaplar varsa bunları sınıfa buldurtacak ipuçları veriniz.
3.      Verilen cevapları sunum yapılırken kısa kısa tahtaya not alın. Tüm gruplar bitirince, tahtaya not alınmış olan cevapları temel alarak cevapların üzerinden gidin ve kendi bilgilerinizle gerekirse eksik kalan kısımları tamamlayın.
$$$$$$$$$$$$$$$
Eğitici için Bilgiler

DOĞAL AFETLERDE BİNA GÜVENLİĞİ

Deprem, sel ve heyelan için önemli olabilecek faktörler:
è   İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlerde ev yapılmamalıdır. Evler yetkililerin verdiği yönergeler doğrultusunda inşa edilmeli. Oturulan evin deprem ve diğer afet yönetmeliklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır.
è   İnşa edilen evin ruhsatı mutlaka alınmalı veya oturulan evin ruhsatı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
è   Oturulacak binanın zemin etüdünün yapılmış olmasına dikkat edilmeli,
è   Daha önceden afet yaşanmış bölgelerde Hasar Tespit Raporları hazırlanmıştır. Bir evin önceki afette az hasar görmüş olması veya hiç hasar görmemesi bir sonrakinde görmeyeceği anlamına gelmez. Gerekli tedbirlerin sağlam olduğu düşünülen binalarda da alınması gereklidir.
è   Görevlilerin verdiği Hasar Tespit Raporunda az hasarlıyı orta hasarlıya çevirmek veya ağır hasarlıyı az hasarlıya çevirmek gibi değişiklikler yapmak çok tehlikelidir. Bu nedenle Hasar Tespit Raporlarına güvenmek ve rapora uygun uygulamaları yapmak gereklidir.
è   Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine ev yapılmamalıdır.
è   Ev inşa edilecek yerin yukarısında yarılmış, parçalanmış ve kökü olmayan kayalar varsa buralara ev yapılmamalıdır, çünkü kökü olmayan kaya parçaları yukarılardan düşmüştür ve bu kayalar bir deprem, heyelan veya sel sırasında veya sonrasında evlerin üzerine düşebilir.
è   Oturulan binanın güvenliğinden emin olunamıyorsa ve bilgi almak istenirse ikamet edilen şehirdeki mimarlar ve mühendisler odalarından veya belediyelerden bu konuda yardım ve bilgi alınabilir.

Deprem için önemli olabilecek faktörler:
è   Deprem bölgesindeki evlere mutlaka deprem sigortası yaptırılmalıdır. Devlet sigortasız evlerin hasarlarını karşılamakla yükümlü değildir.  Bunun için sigortasız evlerde meydana gelen hasarlar karşılanamaz.
è Evlere izinsiz kat inşa edilmemeli ve balkon eklemeleri yapılmamalıdır. İlave kat ve balkonlar bir depremde evlerin tamamen yıkılmasına sebep olabilecektir.
è Yaşanılan yer deprem bölgesi ise hemen birkaç metre altında su bulunan yumuşak toprak, kil, kum üzerine ev yapılmamalıdır.

Sel için önemli olabilecek faktörler:
è Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda ev yapılmamalıdır.
è Yamaçlardan inen kuru dere yataklarının içine veya ağzına ev yapılamamalı, akıntıya maruz kalabilecek dere yataklarından uzaklara ev inşaa edilmelidir.
è Yamaçlardan sızan suların toplandığı çukur, çayır ve bataklık yerlere ev yapılmamalıdır.
è Yerleşim yerlerinin kodu zeminden yukarda olmalı, mümkünse zemin katlar ikamet yeri olarak değil depo, ardiye vb. Kullanım yeri olarak kullanılmalıdır.

Heyelan için önemli olabilecek faktörler:
è Evler gevşek toprakla örtülü çok meyilli yerlere yapılmamalı çünkü buralarda toprak kayması olabilir. Ev yapılacak meyilli yerler yağışların çok ve suların bol olduğu zamanlarda incelenmeli. Toprakta kabarma varsa buralara ev yapılmamalıdır.
è Sokak ve caddeler yamaçlara pararlel konumda değil dik konumda inşaa edilmelidir.
$$$$$$$$$$$$$$$

Alıştırma 6: Afet Güvenlik Planı. Bina İçinde ve Dışında Güvenlik, Tehlike
Sinyallerinin Belirlenmesi                                 º Süre:  40 Dakika

Amaç:
Ø Ev içinde ve çevresinde doğal afetlerin verebileceği zararlara karşı güvenliğin sağlanması için neler yapılması gerektiğini göstermek
Ø Sel, heyelan gibi yavaş gelişen doğa olaylarının tehlike belirtilerini öğretmek.

Gerekli Malzeme:
  1. Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø  Lütfen eğitici için bilgiler kısmında verilen bilgileri dikkatlice okuyunuz.

Yapılacak Çalışma:
  1. Katılımcıları beşer kişilik gruplara ayırın.
  2. A. “Deprem, sel ve heyelanın önceden anlayabileceğiniz belirtileri var mıdır? Nelerdir? B. Deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlerden dolayı evlerimizde ve çevresinde zarar görebilecek veya zarar verebilecek eşyalarda nasıl bir düzenlemeye gidilebilir?” diye sorun. Bu soruları herkesin görebileceği büyüklükte tahtaya yazın. Her gruba üzerinde çalışmaları için bir afet türü verin. Gruplara 15 dakika içerisinde belirtilen soruları tartışmalarını ve cevaplarını not etmelerini söyleyin. Sürenin sorunda her gruptan bir kişinin sözcü olmasını ve kendi grubunun cevaplarını kısaca katılımcılara aktarmasını isteyin.
  3. Katılımcıların cevaplarını 3 afet türü için A ve B soruları olarak ayırarak tahtaya yazın. Kendi bilgilerinizle (bakınız, Eğiticiye Bilgiler) eksik kalan kısımlar varsa tamamlayın. Depremin önceden tahmin edilemeyen bir doğa olayı olduğunu ancak sel ve heyelanın sinyaller verdiğini belirterek bu belirtileri gözden geçirin. Bu sinyallerin öğrenilmesiyle sonradan meydana gelebilecek zararların azaltılabileceğini vurgulayın. Önceden sinyal vermeyen depremin zararlarını azaltmak için ise evde ve eşyalarda yapılacak düzenlemenin önemini vurgulayın. Büyük eşyaları sabitlemenin, kırılacak eşyaların bulunduğu dolap kapaklarının güvenliğe alınmasının, kapı yakınlarına, deprem ile devrilip çıkışımızı engelleyebilecek eşyaların konmamasının önemi üzerinde durun.
  4. Tüm verilen cevapları özetleyerek, eşyaları sabitlemenin önemini vurgulayın. Sabitlenerek hem olası bir depremde eşyaların zarar görmeyeceği hem de aile üyelerinin yaralanmayacaklarını, çıkış yollarının açık kalacağını tekrarlayın. Eğitici için bilgiler kısmını okuyun.

Katılımcılara kendilerine verilen broşürdeki ilgili bölümleri çoğaltmalarını isteyin. Aile üyeleri ile birlikte bu formları doldurmaları ve gerekenleri yapmaları için onları teşvik edin. Evlerinin maruz kalabileceği afeti belirleyip formda işaretlemelerini isteyin. Her afet için hazırlanmış olan Afet Güvenlik Formunu doldurmalarını isteyin. Deprem için, evlerindeki tüm odaları aileleri ile birlikte incelemelerini, sabitlenecek eşyaları belirlemelerini ve bu sabitleme işini yapmalarını da isteyin. Şayet heyelan veya sel tehlikesi varsa, formda gösterilen doğrultuda ev ve çevresini kontrol etmelerini isteyin. Bu işleri yaparken çocuklarını da buna katmalarını ve onlara doğal afetlerde güvenlik bilincini vermelerini isteyin.

$$$$$$$$$$$$$$$$Eğitici için Bilgiler:
Doğal afetlerde evimiz ve içindeki malzemeler de zarar görebilmekte hatta bu sırada bize de zarar verebilmektedir. Sağlam yapılmış olan ve çevresinde gerekli tedbirler alınmış evler ile içindeki eşyalar uygun bir biçimde emniyetlenmiş olan evler genellikle doğal afetlerden nispeten daha az zararla çıkarlar. Öte yandan, hazırlıksız olan evler güvenli değildir, çevresi güvenceye alınmamış evlere herhangi bir tehlikenin yaklaşması kolaydır ve içindeki eşyalar emniyete alınmamış evlerde de büyük depremler büyük hasarlara sebep olabilir. Bu sebeple olası bir doğal afet öncesi evde ve çevresinde tehlike yaratabilecek durumları belirlemekte ve tedbir almakta fayda vardır.
Deprem, heyelan ve sel gibi doğa olaylarına maruz kalabilecek bölgelerdeki evlerde bir DOĞAL AFET GÜVENLİK PLANI oluşturulması gerekir. Bu plana göre evlerin çevresindeki ve içindeki en güvenli bölgeler, tehlike yaratabilecek olan durumlar belirlenmeli, bu tehlikeler mümkün olduğunca ortadan kaldırılmalıdır.
            Aşağıda verilmiş olan form bir ev ve çevresinde doğal afetlerde güvenliği sağlamada yol gösterici olarak kullanılabilir.


DOĞAL AFET  GÜVENLİK PLANI FORMU:

Yaşadığınız bölge hangi doğal afetlere maruz kalabilir? Lütfen işaretleyin:
Deprem
Heyelan
Sel

DEPREM GÜVENLİK FORMU:
1.      Tüm odalardaki en güvenli yerleri belirleyin. Aşağıya uygun yerlere not edin.
(Odalardaki güvenli yerleri belirlerken, “Afetler Sırasında Yapılması
Gerekenler” isimli 7. bölümdeki “Eğitici İçin Bilgiler” kısmında bulunan bilgilerden
faydalanabilirsiniz).
           
1.Oda        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Güvenli Yerler: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
            2. Oda _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _             Güvenli Yerler: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

            3. Oda _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Güvenli Yerler: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

            4. Oda _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _           Güvenli Yerler: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
                                                                                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


         2. Aşağıda belirtilenleri kontrol edin ve güvenliğe almak için gerekli işlemi yapın

a)      Su ısıtıcısını (şofben, termosifon, vb.) kontrol edin. Altından ve üstünden bantla
     uygun bir biçimde emniyete alınmış mı?
            Evet    ٱ           Hayır   ٱ  Cevabınız hayır ise su ısıtıcınızı emniyete alın.

b) Bir depremde devrilebilecek, üzeri fazla yüklü olan ve bir yere bağlı olmadan duran eşyaları belirleyin ve bunları duvara sabitleyiniz. Yüksek kitaplıklar, vitrinler, konsollar (çekmeceli dolaplar), raflar ve benzeri eşyalar bu tür eşyalardandır. Aşağıya not edin ve bunları sabitleyin.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            

c) Kitaplıkların, vitrinlerin ya da mutfak dolaplarının üst raflarındaki ağır ya da kırılabilecek eşyaları belirleyin ve bunları daha alt raflara indirin. Aşağıya not edin.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
d). Dolaplarından ya da raflarından kayıp düşebilecek olan tüm elektronik aletleri (bilgisayarlar, müzik setleri, televizyonlar, radyolar) ve küçük ev aletlerini (mikrodalga fırınlar, tost makinaları, mutfak robotları) ve diğer aletleri (dikiş makinaları, telesekreterler) belirleyin. Bu eşyaları sabitleyin veya düşme ihtimali olmayan yerlere koyun.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            

e)  Asılı duran demirbaşı, özellikle pencerelere yakın bulunan ve asılı duran  lambaları ve  avizeleri belirleyin. Yer hareketleri bunların düşmesine, sallanmasına ve/veya camların (pencerelerin) kırılmasına neden olabilir. Bu tür avizeler ve uzun kordonlu lambalar yerine tavana veya duvara sabitlenen türden lambalar kullanın.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _             
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            

f)     Yatakların ya da koltukların üzerlerinde duran ayna ya da ağır çerçeveli resimleri
     belirleyin. Bu çerçeveleri çift taraflı yapıştırıcılarla duvara sabitleyebilir, yatak
      ve koltuklara uzak duvarlara asabilirsiniz.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            

g) Şiddetli bir sarsıntıda kapaklarını sağlam bir biçimde tutmayacak mutfak, banyo ve çalışma odalarındaki kilit dillerini belirleyin. Sürgülü veya benzeri kilitler kullanarak dolap kapaklarının sarsıntıda kolaylıkla açılmasını önleyin.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
h) Yüksek ya da tehlikeli yerlerde duran ve kırılabilecek kapların içinde bulunan zehirli maddeleri ya da sıvıları belirleyin. Bu maddeleri  daha alçak yerlere koyun. Bunları su ve yiyecek depolarınızdan, çocukların ve hayvanların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. Bu maddeleri emniyetli bir yere koyduğunuzda bu maddeyi işaretleyin.
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            
            Oda     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            Eşya    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            

i). Evde çatlak duvarlar bulunup bulunmadığını kontrol edin.
            Çatlak duvarlar var:                           Evet ٱ  Hayır ٱ
Cevabınız evet ise;  bu çatlakların nedenini araştırın ve güvenli bir şekilde onarılmalarını sağlayın.

HEYELAN VE SEL GÜVENLİK FORMU:
Heyelan ve sel belirtilerini takip edin:
                                                                                                                 Evet       Hayır
Heyelan
Kapı ve pencerelerde sıkışma                                                                    _ _ _         _ _ _
Sıva, alçılarda çatlamalar                                                                          _ _ _         _ _ _
Tuğla ve kiremitlerde kırılmalar                                                               _ _ _          _ _ _
Binadan ayrılmaya yüz tutmuş duvar ve merdivenler                              _ _ _        _ _ _
Toprak, kaldırım veya otoyolda çatlaklar                                                 _ _ _        _ _ _
Kanalizasyon borularında çatlamalar                                                       _ _ _        _ _ _
Bel vermiş, kabarmış meyilli arazi                                                           _ _ _        _ _ _
Eğilmiş duvar veya ağaçlar                                                                       _ _ _        _ _ _
Toprak zeminde aşınma, yüzeyin yok olması var mı?                             _ _ _       _ _ _
Bina temelinde kayma var mı?                                                                 _ _ _       _ _ _

Sel
Yaşadığınız yerde eskiden sel olmuş mu?                                                _ _ _        _ _ _
Eviniz, işyeriniz eski bir dere yatağı üzerinde mi?                                   _ _ _        _ _ _
Eviniz, işyeriniz eski yağmur sularının dere şeklinde aktığı bir yerde mi? _ _ _       _ _ _
Göl, dere, ırmak su seviyesinde yükselme var mı?                                    _ _ _      _ _ _
Göle, dere, ırmaklarda suyun renginde değişme var mı?                           _ _ _      _ _ _
Göle, dere, ırmaklarda suya kapılan çok miktarda ağaç dalları                 _ _ _      _ _ _
      kaya, taş kütleleri var mı?

DEPREM ÖNCESİ GÜVENLİK: EŞYALARI VE İÇİNDEKİLERİ EMNİYETE ALMAK:
Büyük bir deprem eşyalara önemli zararlar verebilir. Aslında, deprem zararlarının üçte birinin bina ile ilgili olmayıp içindeki eşyalardan kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bu eşyalar, mobilyaları, ev aletlerini ve diğer eşyaları kapsar.
Eşyaların nasıl emniyete alındığı onların değeri, yeri ve onları kullanan kişinin hayal gücüne bağlıdır. Her bir parçayı korumanın pek çok yolu vardır.

Ağır Eşyaları Ve Su Tankını Sabitleme:
è Kitaplık, vitrin ve raflı üniteler gibi yüksek, bir yere bağlı bulunmayan eşyalar “L” dirsekler, köşe dirsekleri ya da alüminyum kornişler kullanılarak duvar çivileriyle duvara sabitlenmelidir.
è

İçindeki eşyaların kayıp düşmesini önlemek için açık raflara tahta ya da metalden bir sürgü takılmalıdır. Bu özellikle, pek çok cam eşyanın bulunduğu durumlarda son derece önemlidir.
è Ağır ve/ veya büyük eşyalar alt raflara yerleştirilmelidir
è Su kazanı altından ve üstünden sağlam bir zincir veya bantla sarılmalıdır. Bu bantlar duvardaki çivilere sıkıca bağlanmalı, yakıt borusu biraz esnek kalmalıdır.

Eşyaları Raf Üstlerine Sabitleme:
Televizyon, müzik seti, bilgisayar ve mikrodalga fırın gibi  raf üzerlerindeki eşyalar
depremlere eşlik eden ileri geri hareketlere karşı korumak için sabitlenmelidir. Bu eşyalar
ve hatta vazo gibi kırılabilecek diğer hassas eşyalar da çift taraflı bantlarla ya da Velcro
kullanarak bulundukları mobilyanın üzerine yapıştırılıp sabitlenmelidir. (Velcro, spor
ayakkabılarda ve cüzdanlarda kullanılan üst üste gelince birbirini kavrayan plastik
bağlayıcılardır).

Ayna Ve Tabloları Sabitleme:
è  Depremler duvardaki ağır tabloları ve aynaları aşağıya indirir. Eğer bunlar insanların üzerine düşerse ciddi şekilde yaralanmalar olabilir. Bu nedenle, ağır çerçevesi olan tüm tablolar ve aynalar yataklardan, koltuklardan ve sandalyelerden uzak bir yere konmalıdır.
è Bu tür eşyalar alt ve üst kısımlarına vidalar yerleştirilerek ya da bir telle bağlanarak sabitlenmelidir.
è Çift tarafı yapışkan bantlar tabloları, aynaları, duvar saatleri ve benzeri eşyaları duvara sabitlemek için de kullanılabilir.


Asılı Duran Eşyaları Sabitleme:
Asılı duran tüm eşyaların yerleri dikkatlice kontrol edilmelidir. Bunların, bir deprem sırasındaki şiddetli sarsıntıda pencerelere çarpacak kadar yakın olup olmadığına karar verilmeli,  eğer yakınlarsa, yerleri değiştirilmelidir.
Evlerde tavandan sarkan saksılar varsa onların sarsıntı sırasında yere düşmeyeceğinden emin olunmalıdır. Eğer bu saksılar tavanda ucu açık bir kancaya asılılarsa saksı kancadan kurtulup düşebilir. Bunu engellemek için saksının asılı durduğu kancanın diğer ucunun da tavana girmesi sağlanmalı ya da kancanın ucu açık kalmayacak şekilde telle bağlanmalıdır.



Mutfak Dolaplarını Sabitleme:
Banyo ve mutfak dolap kapakları yer hareketi ile birlikte genellikle kendiliğinden açılır ve içindekilerin hepsi yere düşer. Sürgü takmak dolapların içindekileri yerinde tutmaya yardım eder.

HEYELAN ÖNCESİ GÜVENLİK:
è  Toprak kaymasına riskli bölgelerdeki evler şayet meyilli arazideyse buralara setler yapmak ve ağaçlandırmak olası bir toprak kaymasının evlerimize vereceği zararı azaltacaktır.
è  Riskli bölgede yaşayan aileler bir araya gelerek evlerinin önüne yapacakları kanallarla “akma”lar seklinde olabilecek toprak kaymalarının yönünü değiştirebilirler. Ancak unutmayın kendi evinizi toprak kaymasından korumak için evinizin önüne çekeceğiniz setler komşunuzun evinin zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple komşularla birlikte hareket etmek önemlidir.

Heyelan İşaretlerini Öğrenmek:
Heyelan (Toprak Kayması) zamanla gelişen ve ilerlerken sinyaller veren bir doğal afettir. Bu sinyalleri önceden bilmek bir heyelanın ne kadar olası olduğunu bize gösterir ve zamanında tedbir almamızı sağlar.
è  Kapı ve pencerelerde eskisinden farklı bir sıkışma olur.
è  Sıva ve alçılarda çatlamalar tuğla kiremitlerde kırılmalar olur.
è  Dış duvarlar, merdivenler binadan ayrılmaya başlar.
è  Toprakta, kaldırımda veya otoyol üzerinde yavaşça gelişen ve genişleyen çatlaklar görülür.
è  Kanalizasyon borularında çatlamalar oluşur.
è  Meyilli arazilerin dipleri bel vermeye, şişmeye başlar.
è  Set duvarlar ve ağaçlar eğilir
è Toprak kayması yaklaştıkça gittikçe yükselen bir gürültü duyarsınız. Önce üzerinde durduğunuz toprak içeri doğru çöker ve tek bir yöne doğru kaymaya başlar.




SEL ÖNCESİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ:
è Yaşadığınız yerde sel felaketi ve sel baskını olma ihtimali hakkında bilgi edinin. Ev ve işyerinizin sel baskını seviyesinden aşağıda olup olmadığını öğrenin ve geçmiş sel baskınları hakkında bilgiler edinmeye çalışın.
è Seli haber veren işaret ve sinyalleri öğrenin.
è Sel ve ani su baskınlarına hazırlıklı olmak için bilgi edinin.
è Sık sık sel baskını olan bir yerde yaşıyorsanız acil durumlarda ihtiyacınız olacak malzemeleri temin ediniz. Bunlar plastik örtü (muşamba), ağaç çivisi, kontra plak, çekiç, testere, havlu, kum torbası gibi malzemelerdir.
è Kanalizasyon bağlantısına gerektiğinde, eve su girmesini önlemek için, kanalizasyon hattıyla bağlantıyı kesecek bir kapak monte ettirin.
è Banyo, musluk borularından su girmesini önlemek için mantar veya metal tıkaçlar temin edin.
è Evinizi veya işyerinizi tahliye etmek için plan hazırlayın ve bunun tatbikatını yapın. Belediye, itfaiye gibi kuruluşlarla irtibata geçip yerel olarak sele karşı hazırlanmış bir önlem ve tahliye planı olup olmadığını öğrenin.
è Tahliye planında güvenli yerlere ulaşmak için takip edilmesi gereken yollar belirlenmelidir. Ani su baskınları olan yerlerde yaşayanlar için hazırlanmış tahliye planlarının çeşitli alternatif yolları içermesi gereklidir.
è Sel anında yakınlarınızla iletişime geçmek için bir plan hazırlayın ve bir “buluşma planı” hazırlayın. Sel tehlikesi içerisinde olmayan bir bölgede yaşayan yakınınızdan ailenin haberleşmesine yardımcı olmasını isteyin. Afet sonrasında uzak mesafede bulunan bir kişiye ulaşmak genellikle daha kolaydır. Tüm aile fertlerinin bu kişinin isim, telefon ve adresini bildiğinden emin olun.
è Aile fertlerinin afet esnasında ve sonrasında ne yapması gerektiğini bildiğinden emin olunuz. Ailenize elektriği, havagazını ve suyu ne zaman ve nasıl kesmeleri gerektiğini öğretin.
è Çocuklara hastaneyi, polisi, itfaiyeyi ve bir yerel radyoyu nasıl aramaları gerektiğini öğretin.
è Sel felaketi için evinizi ve işyerinizi sigortalatın.









BÖLÜM 4




DOĞAL AFETLER
(DEPREM, SEL, HEYELAN)
SIRASINDA NELER YAPMALIYIZ?

º SÜRE: 30 Dakika







Alıştırma:
Alıştırma 7: Doğal afetler sırasında yapılması gerekenler        Süre: 30 Dakika



&  Eğiticiye Notlar:
Bu bölümde katılımcılara deprem, sel, ve heyelan gibi doğal afetler sırasında nasıl davranmaları ve neler yapmamaları konuları aktarılacaktır. Katılımcıların evlerinde uygulamalarla bu bilgileri aile üyeleri ile paylaşmaları çok önemlidir.

Alıştırma 7: Doğal Afetler Sırasında Yapılması Gerekenler   ºSüre:  30 Dakika

Amaç:
Ø Bu bölümde deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler esnasında nasıl davranılması
     gerektiği öğrenilecek,
Ø  Bazı davranışların neden yapılmaması gerektiği üzerinde durulacaktır

Gerekli Malzeme:
Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø  Bu bölümde eğitici için verilen notları dikkatle okuyun

Yapılacak Çalışma:
  1. “Deprem, sel ve heyelan sırasında hangi davranışlar doğrudur, hangileri yanlıştır?” diye sorun.
  2. Afet sırasında yapılması gereken doğru olan ve olmayan örnekleri bir arada sınıfa sunun. Örneğin “Şu anda deprem olsa koşarak bu mekanı terkederim.” Veya “Heyelan anında kaya parçaları bana doğru yuvarlanıyorsa ağaçlık bir alana doğru koşmaya çalışırım”..gibi cumleleri kurun ve her cümleden sonra katılımcılara söz vererek davranışın doğruluğunu tartışın.(Bu etkinliğin daha etkili olması; için örnek olan ve olmayan cümleleri ifade ederken vücut dilinizi kullanmanız, durumu dramatize etmeniz, öğrenilenlerin kalıcılığını arttıracak, katılımcıların dikkatini size yöneltmelerini sağlayacaktır.)
  3. Tahtaya katılımcıların verdiği doğru ve yanlış cevapları not alın.
4.       Tartışma sonucunda son özet yaparak tüm afetler için ortak olan bir takım sakıncalı davranışları belirttikten sonra  size bu bölümde verilmiş olan bilgiler çerçevesinde her doğal afet için doğru ve tehlikeli davranışları sınıflayın. Tahtaya yazdığınız doğru davranışların yanına bir doğru işareti, yanlışların üzerine ise bir çarpı işareti koyunuz. Farklı durumlarda nasıl davranılması gerektiğini de vurgulayın.
5.       Tüm doğru davranışları ve eksik kalan varsa size verilen bilgiler ışığında eklemeler yaparak tekrar üzerlerinden gidiniz.
  1. Katılımcılardan broşürlerinin bu konuyla ilgili kısmını okumalarını ve ailelerine de bu bilgileri aktarmalarını isteyiniz. Bilgileri ailelerine verirken çocuklarının da bunları anlaması için uygulamalar yapmalarını söyleyiniz. Evde bilgileri verdikten sonra uygulama için, deprem diye bağırıp herkesin sanki gerçekten deprem oluyormuş gibi davranmalarını istemelerini söyleyin. Bu uygulamayı aile üyeleri değişik odalarda bulunurken tekrar etmelerini ve sizin yaptığınız gibi, tehlikeli davranışları ve doğru davranışları ailelerine söylemelerini isteyin.

__________________________________________________________________
Eğiticiye Bilgiler:
(Bu bilgiler katılımcılara dağıtılan broşürlerde de yer almaktadır)

DEPREM SIRASINDA:
è Hemen güvenli bir yere saklanılmalıdır. Kesinlikle KOŞULMAMALIDURULMALI… Daha önceden belirlenmiş olan sağlam, sert bir eşyanın YANINA UZANILMALI. (Şayet çok sağlam ve güvenli olduğundan emin değilsek bir masanın ya da mobilyanın altına girmek güvenli olmayabilir). Yer sarsıntısı durana kadar SAKLANILAN YERDEN ÇIKILMAMALI… (En az 60 saniye). Deprem sırasında birçok insan koşarak kaçmak ister. Ancak yaralanmaların çoğu insanlar binaların içine ya da binalardan dışarı koştukları için olur. Böyle bir durumda yapılacak en son şey koşmaktır. 
è Soba yanmayan bir odaya gitmek yerinde olur.
è Bir bina içinde şayet çıkış uzaktaysa binadan çıkmaya çalışılmamalı ancak güvenli bir yer bulmaya çalışılmalıdır.
è Kitaplık, cam eşyalar, ocak, pencere gibi düşüp kırılınca yaralayabilecek eşyalardan uzak durulmalıdır.  Ayrıca pencerelerden de uzak durulmalı çünkü pencereler deprem sırasında içeri doğru patlayabilir.
è Ev içinde güvenli bir yere saklanılamıyorsa, pencerelerden uzakta, sırt pencereye dönük olmak suretiyle, yere diz çökülmeli ve dirseklerle yüz korunarak eller boynun arkasında birleştirilmeli ve böyle korunmaya çalışılmalıdır.  Ayrıca yüzü korumak için yastık, battaniye, elbise ya da bunlara benzer herhangi birşey de kullanılabilir.
è Balkona KESİNLİKLE çıkılmamalıdır.
è Asansörler KESİNLİKLE kullanılmamalıdır.
è Eğer deprem sırasında sokakta duruluyorsa elektrik direklerinden uzak durulmalı ve bina-duvar diplerinde ve uçurum kenarlarında durulmamalıdır.
è Dik kayalıkların yakınında durulmamalıdır.
è Eğer araba kullanılıyorsa otoyol bariyerlerinden, köprülerden, kavşaklardan, enerji nakil hatlarından, alt geçitlerden ve yüksek katlı binalardan uzak durulmalı ve arabada güvenli bir yerde beklenmelidir.





HEYELAN SIRASINDA
è Çok şiddetli bir yağış ve fırtına varsa ve eviniz heyelan riski olan bir bölgedeyse çok dikkatle etraftan gelen sesleri dinlemeye çalışın. Kırılan bir ağaç veya kaya sesi duyuyorsanız bu bir heyelan belirtisi olabilir.
è Irmak, dere veya kanal yakınlarında oturuyorsanız suyun ani yükselme ve alçalmalarını kontrol edin.
è Özellikle araba kullanırken yoldaki çatlamalara dikkat edin.
è Kesinlikle panik yapmadan, sakince düşünerek kararlar almaya çalışın.
è Durumu komşularınıza aktarın.
è Aile bireyleriyle veya iş yerinde iseniz iş yerindeki arkadaşlarınızla kaçış yollarınızı tekrar gözden geçirin.
è Şayet toprak kayması başladıysa hareketli olan zeminden en kısa zamanda uzaklaşıp hareketsiz bir alana kaçın
è Şayet kaya parçaları size doğru yuvarlanıyorsa en yakın  kapalı ya da ağaçlık alana gitmeye çalışın
è Şayet kaçabilecek zamanınız ve yeriniz yoksa cenin (başınızı ve boynunuzu her iki eliniz ile koruyarak dizleriniz üzerine yere çökün ve başınızı dizlerinize yaklaştırın) pozisyonuna geçerek ellerinizle kafanızı korur şekilde yere uzanın.

SEL FELAKETİ SIRASINDA:
Tüm afetlerde olduğu gibi sel felaketi durumunda da panik yapmadan sakin olmaya çalışarak ve önceden yapmış olduğunuz afet güvenlik planına uygun olarak davranmaya çalışın.

Kapalı bir yerdeyseniz:
è Radyo veya televizyondan en son durum hakkında bilgi edinmeye çalışın.
è Önceden hazırlamış olduğunuz afet çantasını ve diğer malzemelerinizi kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun.
è Yetkililerce söylenmesi durumunda hemen binayı terk edin.

Dışarıdaysanız:
è Yüksek bir yere çıkın ve orada kalın.
è Sel suyu birikmiş veya sel suyu akan yerlerde yürümeyin. Yavaş akıyor gibi gözükse de 20 cm yükseklikteki bir su akıntısı bile oldukça tehlikeli olabilir.

Arabadaysanız:
è Sel sularının bastığı bir alana gelmişseniz hemen yolunuzu değiştirin.
è Aracınız sel suları içinde mahsur kalırsa hemen aracı terk edin ve yüksek bir yere tırmanın.




Sel basması durumunda canınızı ve malınızı kurtarmanın en iyi yolu sel bölgesini terk etmektir.
è Yetkililer tarafından söylendiği anda ev veya iş yerinizi tahliye edin.
è Sel suları yükselmeden bölgeyi terk etmek, henüz araçlar güvenli bir şekilde hareket edeceğinden, daha kolay olacaktır.
è Radyodan yetkililerin verdiği bilgileri dinlemeye ve bu doğrultuda hareket etmeye çalışın.
è Bulunduğunuz yerden ayrılırken daha önceden belirlediğiniz tahliye yollarını kullanın.
è Bir bölgenin boşaltılması sırasında yollar tıkanacağından elinizden geldiğince çabuk davranın.

















BÖLÜM 5



DOĞAL AFET SONRASI YAPILMASI GEREKENLER


ºSÜRE: 90 Dakika



Alıştırmalar:
Alıştırma 8: Doğal Afetlerden Sonra Yapılması Gerekenler      º Süre: 30 Dakika
Alıştırma 9: Arama ve Kurtarma                                             º Süre: 30 Dakika
Alıştırma 10: Afet Sonrası Duygusal Tepkiler                         º Süre: 30 Dakika




&  Eğiticiye Notlar:
Bu bölümde doğal afet sonrası nasıl davranılması gerektiği üzerinde durulacaktır. Önemli olan paniğe kapılmamak, kendimizi tehlikeye atmamak ve gereken kontrolleri yapmaktır. Bu bilgiler afet sonrası yaşanabilecek bir çok kazayı engelleyecektir.


Alıştırma 8: Doğal afetlerden sonra nasıl davranmalıyız?    ºSüre:  30 Dakika

Amaç:
Ø Bu bölümde farklı doğal afetler sonrasında nasıl davranılması gerektiği öğrenilecektir.
Ø Bazı davranışların neden yapılmaması gerektiği üzerinde durulacaktır.

Gerekli Malzeme:
Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø  Bu bölümde eğitici için verilen notları dikkatle okuyun

Yapılacak Çalışmalar:
1.       “Deprem, heyelan ve sel gibi afetler sonrasında evlerimizde ve çevrede güvenliği sağlamak için neler yapmalıyız ?” diye sorun. Verilen cevapları tahtaya not alın.
2.       Katılımcıların verdikleri cevapları size bu bölümde verilmiş olan bilgiler çerçevesinde değerlendirin. Tahtaya yazdığınız doğru davranışların yanına bir doğru işareti, yanlışların üzerine ise bir çarpı işareti koyunuz.
3.       Tüm doğru davranışları ve eksik kalan varsa (kimyasal maddeler ve temizliği, yere devrilmiş teller, ayak ve elleri koruma, karanlıkta ne yapılmalı, yaralılar, yangın tehlikesi, tüp, elektrik, doğal gaz , su vanaları; radyo, araba ve telefon kullanımı) size verilen bilgiler ışığında eklemeler yaparak tekrar üzerlerinden gidiniz.
4.       “Evinizdeki su, elektrik ve gaz ana vanalarının yerlerini biliyor musunuz?” diye sorun.  Bildiklerini söylerlerse, “Peki, ailenizdeki diğerleri bunların yerlerini biliyor mu?” diye sorun. Tüm aile üyelerinin (çok küçük çocuklar dışında) bunların yerlerinin ve nasıl kapatılacaklarını bilmelerinin önemi üzerinde durun.
5.       En fazla 10 dakika ayırmak suretiyle katılımcılara deprem, sel ve heyelan sebebiyle bir yıkıntı altında kalmaları veya bir yerde sıkışmaları durumunda neler yapmaları gerektiğini anlatın (Eğiticiye bilgiler bölümüne bakınız).

__________________________________________________________
Eğiticiye Bilgiler:
è Doğal afetlerin ardından yapılması gereken en önemli şey panik olmamaya çalışmaktır. Bir iki dakika durarak sakinleşmeye çalışmak gereklidir.
è Afetten etkilenmiş alana girerken çok dikkatli davranmak gerekir. Deprem sonrası gelecek artçı sarsıntılar depremde az da olsa hasar almış evlere girmeyi çok tehlikeli kılar. Aynı şekilde, heyelan alanlarına da kesinlikle yaklaşmamak gerekir.
è Yakın çevrede tehlikeli bir durum olup olmadığı kontrol edilmeli, kırılmış camlar, yerinden oynadığı için düşme tehlikesi olan eşyalar, kıvılcım veya duman olup olmadığına bakılmalıdır.
è Ortalığa dökülmüş kimyasal bir madde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Güvenli olarak saklanmamış kimyasal maddeler doğal afetler sonrasında ikinci bir felakete sebep olabilirler.  Dolayısıyla bu tür kimyasal maddeleri güvenli bir şekilde saklamak gerekir.
-          Sadece her zaman evde gereksinim duyulabilecek kimyasal maddeleri evde saklayın.
-          Böcek ilaçları, mazot,  boya incelticileri ve diğer kimyasal maddeleri ya yerde ya dolapların en alt raflarında  ya da bir şekilde duvara tutturulmuş (bağlanmış) sağlam tenekelerde saklamak gerekir. Eğer dolaplarda saklanıyorsa, bu maddeler kırılıp dolaba dökülmeyecek şekilde güvene alınmalıdır.
-          Bu maddelerin çocukların ulaşabilecekleri yerlerden uzak olmasına da dikkat edilmelidir.
-          Kimyasal maddeler su ve yemek depolarından, su ısıtıcılarından ve ocaklardan uzak olmalıdır.
-          Bütün kutuların kapakları sıkıca kapatılmalıdır.
-          Amonyak ve beyazlatıcılar aynı yere konmamalıdır zira bu iki madde karışırsa zehirli bir duman oluşur. Bir afetin ardından ilk yapılacak şey olmasa da evde saklanılan kimyasal maddelerin hala güvende olup olmadığının kontrol edilmesi gerekecektir.

Eğer bu maddelerin kutuları/şişeleri düşüp kırıldıysa, bu kırıklar temizlenene kadar çocuklar için büyük bir tehlike söz konusudur.
Akan kimyasal maddenin sonradan bir daha kullanılmayacak bir paçavrayla veya kağıt havluyla temizlenmesi gerekir. Daha sonra kullanılması gerekecek bir bez kullanılmamalı çünkü bu bezi temizlemek için zaten az olan su stoğunun kullanılması gerekecektir.
Eğer bir kaç şişe kırıldıysa, her kimyasal maddeyi ayrı ayrı bezlerle temizlemek gereklidir. Temizlik için kullanılan her bezin ayrı ayrı  torbalara konup, sıkıca bağlanarak atılması gerekir. Kimyasal maddeler birbirine karıştığında ne tip sonuçlara yol açacaklarını tahmin etmek zordur. Bu sebeple, hem kimyasal maddeleri hem de bu maddelere bulaşmış bezleri mümkün olduğunca birbirinden ayrı tutmak doğrudur.
 Ayrı ayrı torbalara konan bezlerin hepsi daha büyük bir çöp torbasına konulup, bu torba da sıkıca bağlanmalıdır.
è Bir doğal afet ardından kopmuş elektrik telleri varsa kesinlikle uzak durulmalı  ve bunlara temas eden eşyalara dokunulmamalıdır.
è Ayakları, elleri ve kafayı korumak çok önemlidir. Sağlam, sert ayakkabılar, deri eldiven, varsa sert bir şapka giymek korunma için çok faydalı olacaktır. Yüze toz veya duman için bir maske takmak (ya da maske yerine geçebilecek bir şeyle ağız ve burnu örtmek) ta iyi bir fikir olabilir.
è Eğer karanlıkta kalındıysa bir fener kullanılmalıdır. Bir gaz sızıntısı olmadığından emin olana kadar kibrit kullanılmamalı ve ışıklar YAKILMAMALIDIR.
è Çevredekilerin yaralanıp yaralanmadığını kontrol etmek ve ihtiyacı olanlara yardım etmeye çalışmak gereklidir. Ancak kesinlikle gerekmiyorsa ağır yaralı olanların hareket ettirilmemesi gerekir.

Yangın Kontrolü:
Deprem ve heyelan sonrasında yangın tehlikesi söz konusu olabilir. Özellikle, büyük depremlerin ardından yangınlar çok sık görülür. Dolayısıyla, bu doğal afetlerin ardından da en kısa sürede yangın kontrolü yapılmalıdır. Kullanışlı bir yangın söndürücüye sahip olmak ve nasıl kullanıldığını bilmek bir evin, içindeki eşyaların ve hatta hayatların kurtarılması için önemlidir.
İtfaiye ekipleri büyük bir olasılıkla tam kapasite çalışacağından çok meşgul olacaklardır. Böyle bir durumda ihtiyaç duyulan her yere vaktinde yetişemeyebilirler. Dolayısıyla ev sakinlerinin birşeyler yapması gerekebilir. Ancak, akıllı davranmak gerekir. Yangınla başa çıkılıp çıkılamayacağını bilmek, anlamak da önemlidir. Ev kurtarmaya çalışırken bir kişinin kendisinin ve ailesinin hayatını tehlikeye atmaması gerekir.
Her evde uygun bir yangın söndürücünün bulunması gereklidir. Bu yangın söndürücülerin nasıl kullanılacağı öğrenilmeli ve  kolayca ulaşılabilecek yerlere konmalıdır. Doğru kullanıldığında bunlar, küçük yangınların büyük yangınlara dönüşmesini engeller.
Kolaylıkla ulaşmanın güç olacağı büyük bir tek yangın söndürücü almaktansa  evin farklı yerlerinde (mutfakta, çalışma odasında vb.) birden fazla küçük yangın söndürücü (El tipi) bulundurmak daha kullanışlı olacaktır.
Doğal afet sonrası tüp, elektrik, su ve varsa doğal gaz kontrol edilmeli. Gerekliyse hepsini ana vanadan kapatılmalıdır. Evdeki tüm aletler de mutlaka kapatılmalı ve şayet varsa sobalar da söndürülmelidir.

Elektrik:  Elektrik kıvılcımları sızıntı varsa evdeki gazın alev almasına neden olabilir.
Tüm aile bireylerinin elektriğin nereden ve nasıl kapatılması gerektiğini bilmeleri
gereklidir. Elektrik panellerinin, kalorifer ve soğutma tesisatının yerleri de belirlenmeli
ve ev sakinleri tarafından bilinmelidir.  Ayrıca doğal afet sonrası tüm elektrikli
aletlerin fişten çekilmesi gerekliliği de tüm aile bireylerine anlatılmalıdır.

Su:  Büyük afetlerin ardından su, birdenbire çok önemli ve değerli bir madde
haline dönüşür. Aşağıdaki nedenlerden ötürü tüm aile bireylerinin su vanalarını
kapatmayı öğrenmesi önemlidir:
1.      Kırılmış ya da patlamış borular yüzünden evlere normalde sağlanan su büyük olasılıkla kesilecek ve belki de kirlenecektir. Yetkili ağızlardan suyun içilebilir olduğu duyulana kadar suyu kapalı tutmak akıllıca olacaktır.
2.      Suyu kapatmak (sıcak) su deposundaki ve tuvalet deposundaki suyu tutacaktır. Su kapatılmazsa bu aletlerin içinden akıp ana su borularına geri gider.
      İşte bu sebeplerden ötürü  eve gelen suyu kapayan ana vananın yeri belirlenmeli, bu vananın tamamen kapatılabildiğinden emin olunmalıdır. Yakın bir zamanda
      kullanılmamış olan vanalar paslanmış olabilir ya da kısmen kapanıyor olabilir. Şayet
      gerekliyse bu vananın değiştirilmesinde fayda vardır. Daha sonra bu vanaya büyük bir
      etiket takılarak tüm aile bireylerinin bunun yerini bilmesi sağlanabilir.
      Doğal Gaz: Büyük  afet sonrası meydana gelen yangınların önemli bir kısmının
      nedeni doğal gaz sızıntıları ve patlamalarıdır. İşte bu yüzden tüm aile bireylerinin gaz
      sayacının nerede olduğunu ve bunu kapatmak için yapılması gerekenleri doğru olarak
      bilmesi yaşamsal önem taşır. Eğer mümkünse gaz vanalarını otomatik kapanır bir
      şekle çevirmekte fayda vardır.

Bir doğal afetin ardından,
-          Tipik uyarıcı gaz kokusu duyulursa hemen gaz kapatılmalıdır.
-          Gaz kaçağı olmadığından emin olana dek kibrit, açıkta alev yaratan şeyler, cihazlar kullanılmamalı ve elektrik düğmeleri açıp kapatılmamalıdır.
-          Doğal gaz kokusu alınırsa, herkes hemen evden dışarı ve uzağa gitmeli, mümkünse havalandırmak için tüm kapı ve pencereler açılmalıdır.

è Afet sonrasında evleri terk ederken insanların kıymetli eşyalarını beraberlerinde götürmelerinde fayda vardır, ancak kıymetli eşyaları almak için vakit kaybetmek veya tehlikeli eve geri dönmek çok tehlikelidir.
è Haberleri dinlemek için pilli bir RADYO kullanılmalıdır.
è Arabaya atlayıp yollara ÇIKMAK KESİNLİKLE SAKINCALIDIR. Trafiğin tıkanması ambulans, itfaiye ve yardım arabalarının zamanında ihtiyacı olanlara ulaşmasını engelleyecektir.
è Çok acil durumlar dışında telefonları kullanmak telefon hatlarını meşgul edeceğinden zararlıdır. Hatların çok meşgul olması durumunda acil telefon görüşmelerinin de gerçekleşemeyebileceğini unutmayınız.
è Sadece uzmanların ve resmi kaynakların açıklama ve uyarılarına uyulmalı, kulaktan kulağa yayılan söylentilere itibar edilmemelidir. Çünkü bu gibi durumlarda hırsızlar, yağmacılar gibi kötü niyetli insanlar evler boşalsın diye yanlış bilgi verebilirler.
è Afet sonrası çadır kurmak gerekirse, yetkililerin gösterdikleri yerlere kurmak gereklidir. Çadırlar açık alanlara kurulmalı ve geçiş yollarını kapamamalıdır.
è Yardıma gelen görevlileri gerçekten gereksinim duymadıkça MEŞGUL ETMEMEK gereklidir. Herkes panik halinde ve zor durumda olabilir. Görevlileri gereksiz yere meşgul etmek yardım hizmetlerinin aksamasına, gerçekten yardıma ihtiyacı olanlara yardım edilememesine neden olacaktır.
è Yardıma gelen görevlilere en önemli yardım komşularınızla ilgili bilgi verebilmektir.

Yıkıntı Altında Kalınmışsa:
è Kişinin paniklemeden sakin olarak durumu değerlendirmesi gereklidir. Mahsur kalan kişinin enerjisini tasarruflu kullanmaya gayret etmesi gerekir.
è Hareket kabiliyeti kısıtlanmamışsa çıkış için hayatı riske atacak faaliyetlere kalkışmak sakıncalıdır (Kopan elektrik telleri, gaz kaçakları, cam kırıkları muhtemel tehlikelerdendir).
è Unutulmamalıdır ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda yardım için tüm gayretleri ile çalışmaya başlayacaklardır.
è Yıkıntı altında mahsur kalan kişi şayet el ve ayaklarını kullanabiliyorsa su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine ve tavana sert bir maddeyle vurmak suretiyle varlığını duyurmaya çalışabilir.
è Şayet bu kişi sesini kullanabiliyorsa kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışmalıdır. Ancak enerjiyi kontrollü kullanmak da önemlidir.
è Çalışan makinelerin gürültüleri  mahsur kalan kişiye ulaşmak için gösterilen çalışmaların devam ettiğinin işaretidir. Sabırla bekleyebilmek çok önemlidir.

UNUTULMAMALIDIR Kİ; ERZİNCAN DEPREMİNDE NURCAN HEMŞİRE 9 GÜN, SENİRKENT SEL VE HEYELANINDA GÜLSÜM NİNE 2 GÜN, DİNAR DEPREMİNDE 9 KİŞİ İLE ADANA DEPREMİNDE CEYHAN'DA HATİCE ÖĞRETMEN 36-48 SAAT SONRA SAĞ OLARAK KURTARILMIŞLARDIR.

Alıştırma 9: Arama ve Kurtarmaya Katılmak                     º Süre: 30 Dakika

Amaç:
Ø  Doğal afetler  sonrası diğerlerine nasıl yardımcı olabileceklerini tartışmak
Ø  Görevlilere yardımcı olmak ile engel olmak arasındaki farkı anlamak

Gerekli Malzeme:
1. Tahta ve tebeşir

Hazırlık:
Ø Eğiticiye bilgiler kısmını okuyunuz

Yapılacak Çalışma:
1.       “Doğal afetlerin sonrasında çevremizdekilere nasıl yardımcı olabiliriz?  Arama ve kurtarma ekiplerine nasıl yardımcı olabiliriz ?” sorularını katılımcılara sorun. “Siz ülkemizde oluşan afetler sonrasında, bizzat veya medyadan izlediğiniz kurtarma çalışmaları konusunda ne gibi gözlemler yaptınız? Hangi doğru ve hangi sakıncalı davranışları gözlemlediniz?”  sorularını katılımcılara sorun.
2.       Verilen cevapları tahtaya kısa kısa not alın.
3.       Verilen cevapları özetleyiniz. Doğru bulduklarınızın altını çiziniz (önceden ilk yardım bilgisi edinmek, görevlilere engel olmamak ve kendilerini tehlikeye atmamak gibi). Burada önemli olan görevlilere bilgi vererek ve kendilerinden yardım istenirse yardım ederek faydalı olabileceklerini aksi takdirde çalışmaları engelleyeceklerini anlamalarını sağlamaktır.
Eğiticiye Bilgiler:
Doğal afetlerden sonra kişiler kendilerinin ve ailelerinin güvenliğinden emin olduktan sonra çevrelerine de yardımcı olabilirler.  Deprem, heyelan gibi afetler başta olmak üzere büyük afetlerin ardından kurtarma çalışmaları için mümkün olduğunca fazla insana gereksinim duyulacaktır. Sağlığı yerinde olan kişilerin bu çalışmalara katkıları çok olabilir. Ancak bu konuda yeterli ve bilgili olunmazsa iyi niyetli yardımlar tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda görevlileri meşgul ederek engellememek yapılabilecek en büyük yardımdır.

Afet Öncesinde:
è İlk yardım hakkında kitaplar okunmalı veya kurslara katılınmalıdır. Bu, acil durumlarda bir çok insana yardımcı olmayı kolaylaştıracaktır.
è Yangınlar, yangın türleri, farklı yangın türlerine nasıl müdahale edilebileceği gibi konularda bilgiler edinilmelidir.
è Sivil Savunma Merkezleri tarafından uygulanmakta olan “sivil savunma gönüllüleri eğitme” çalışmalarına katılarak ilkyardım, yangın, arama-kurtarma gibi afet sonrasında pek çok kişinin hayatını kurtarmamızı sağlayacak bilgileri öğrenmek mümkündür. Sivil Savunma Merkezleri tarafından verilen kurslar ihtiyacınız olan pek çok bilgiyi edinmenizi sağlayacaktır.

Afet Sonrasında:
è Dışarı çıkmadan evvel en uygun şekilde giyinilmelidir.  Bir kot veya işçi pantolonu, pamuklu gömlek, varsa inşaat kaskı yoksa sağlam bir şapka, deri eldiven, sağlam bir ayakkabı (bot gibi) giymek etkili olacaktır. Tozdan veya dumandan korunmak için ağzı örterek ve gözlük takarak sokağa çıkılmalıdır. Ayrıca bir fener, demir testeresi, kısa saplı bir balta ve ilk yardım çantası bulundurmakta da fayda vardır.
è Etraftaki evler dolaşılmalı. Yardıma ihtiyacı olan evler belirlenmelidir.
è Ancak yardım için dolaşan kişi kendisini tehlikeye atacak davranışlarda bulunmamalıdır. Kişi önce kendi güvenliğini sağlamalıdır. Aksi taktirde kimseye yardımcı olunamaz.
è Etrafta dolaşırken eğer yardıma gereksinim duyan yalnız kalmış, korkmuş bir çocuk veya bir yaşlıyla karşılaşılırsa bu kişiler yardımın ulaştığı yerlere götürülmelidir.
è Yaralıların isimleri ve sayısı not edilmelidir.
è Dolaşılan tüm evler listelenmeli, bu evlerde yardıma muhtaç insanlar var mı, yoksa ev sakinlerinin durumu iyi mi not edilmelidir.
è Arama ve kurtarma çalışması yalnız başına yapılmamalıdır. Bu iş iki üç kişilik gruplar halinde yapılmalıdır. Aramadan önce plan yapılmalı ve ortalıkta amaçsızca dolaşılmamalıdır.
è Emniyetli olduğundan emin olamadığımız yerlere KESİNLİKLE GİRİLMEMELİDİR.
è Eve girmeye karar verilirse yere eğilmeli ve dizlerin üstünde yürünmelidir. Her an düşebilecek şeylere karşı tetikte olunmalıdır.
è Eve girdikten hemen sonra etraf koklanmalı, bir gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer gaz kokusu alınırsa fazla içeriye girmeden mümkün olan en fazla kapı ve pencere açılmalıdır. Eve ancak tüm kokular gittikten sonra girilmelidir. Eğer evdeki vana bulunursa gaz kesilmelidir.
è Eve girerken “İçerde kimse var mı?” diye bağırılmalı ve cevap için bir süre beklenmelidir. Eğer biri cevap verirse nasıl ve nerede olduğunu nasıl bir yardıma gereksinim duyduğunu araştırmak gereklidir.  Bir süre evin içinden gelebilecek bir inilti, ağlama için susulmalı ve dikkatlice dinlenmelidir.
è Sistemli olarak tüm odalar gezilmelidir. Ev içinde dolaşanlar birbirlerinden ayrılmamalı ve birbirlerine sürekli çevre hakkında bilgi vermelidirler. Şu kritik yerler özellikle kontrol edilmelidir:  Yatak altları, koltukların-mobilyaların arkaları, dolapların içi, merdiven altları, küvetlerin içi..
è Eğer etraf karanlıksa odalara girerken fener kullanılmalı. Işıklar yakılmamalı. Etrafta, tavanda ve tabanda hasar olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir.
è Eğer etraf karanlıksa sürekli duvara dayanarak dolaşılmalı. Deprem, heyelan gibi travmatik olaylar sonrası yön duygusunu yitirmek ve kolayca kaybolmak olasıdır, ancak sürekli duvara dayanarak dolaşılırsa eninde sonunda girilen kapıya ulaşılır.
è Eğer bir yaralı bulunursa ona mümkün olduğunca hızlı yaklaşılmalı, yaralı güvenliğe alınmalı ve ilk yardım yapılmalıdır.

KAHRAMAN OLMAYA ÇALIŞILMAMALIDIR. FİZİKSEL KAPASİTENİN ÜZERİNDE BİR İŞE KALKIŞILIRSA BU ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR
YA DA YARDIMA GELMEYE ÇALIŞANLARIN HAYATLARI TEHLİKEYE
GİREBİLİR. BAZEN YARDIM İÇİN BEKLEMEK DE SABIR VE CESARET
GEREKTİRİR.
Alıştırma 10: Afet sonrası duygusal tepkiler                º SÜRE: 30 Dakika

&  Eğiticiye Notlar:
Bu bölüm afetlerden sonrası yaşanan duyguları ve başkalarına karşı nasıl davranılması gerektiği ile ilgilidir. Önemli olan katılımcıların deprem, sel, ve heyelan gibi doğal afet sonrası bir durumu hayal edebilmeleri ve kendilerini bu olayı yaşayan kişilerin yerine koyabilmeleridir.

Amaç
Ø Afet sonrasında korku, kaygı, sinirlilik, felaketin olduğu anı tekrar tekrar yaşamak gibi duyguların olacağını ve bunların normal dışı bir duruma verilen normal tepkiler olduklarını anlatmak.
Ø Başkalarını ve çocukları rahatlatmanın en iyi yolunun onları konuşturup dinlemek olduğunu anlamalarını sağlamak.

Hazırlık:
Ø  Eğiticiye bilgiler kısmını okuyunuz.
Ø  Tartışma sorusunu tahtaya okunabilir büyüklükte yazınız.

Yapılacak Çalışma:
1.      “Deprem, heyelan veya sel gibi doğal afetler sırasında ve sonrasında, bu olayı yaşayan kişiler neler hissederler ve nasıl davranırlar?, Afet yaşamış yakınlarımızı ve diğer yetişkin kişileri rahatlatmak için nasıl davranmalıyız?, Afetlerden sonra çocuklarımızı nasıl rahatlatabiliriz?” sorularını tahtaya yazın.
2.      Sorulara sırasıyla verilen cevapları tahtaya kısa kısa not alın.
3.      “Afet sonrası duyguların ve davranışların olağandışı bir duruma verilen olağan tepkiler” olduğunu vurguladıktan sonra eğiticiye bilgiler kısmında verilen bilgileri de kullanarak eksik kalan yerleri tamamlayın ve gerekli gördüğünüz açıklamaları yapın. Konuşmanın, karşımızdaki kişiyi dinlemenin ve onu konuşturmanın önemi üzerinde durun. Katılımcıların böyle durumlarda konuşmayarak karşısındakileri rahatlatamayacaklarını ancak paylaşarak ve onları dinleyerek yardımcı olabileceklerini anlamalarını sağlayın.
________________________________________________________
Eğiticiye Bilgiler
è Doğal afetler insan hayatında olağan dışı bir durumdur. Bu tip durumlar insanlarda kaygı, öfke, sinirlilik, hafıza problemleri yaratabilir. Bu tip problemler normaldir ve geçicidir.
è Büyükler gibi çocuklar da afetlerin ardından duygusal tepkiler gösterebilirler. Çocukları mümkün olduğunca kısa bir sürede afetten etkilenen bölgeden uzaklaştırmak ve onların yaralanan ve ölenleri görmemelerini sağlamak gerekir. Afet sonrası bir iki gün çocuklar uygunsuz davranışlarda bulunup, yaramazlık yapabilirler. Bu normaldir ve muhtemelen kısa sürelidir



Afet Öncesi:
è Çocukların doğal afetlerle ilgili olan düşüncelerini, beklentilerini konuşmak gerekir. Afet sırasında ve sonrasında neler olabileceğini düşünüyorlar öğrenilmelidir. Çocuklarla afet sırasında ve sonrasında neler olabileceğinin açıkça konuşulması gerekir. Eğer çocuklar depremin, heyelan veya selin nasıl birşey olduğunu ve neler yapabileceğini bilirlerse kaygı ve korkuları daha kısa sürecektir.
è Ailelerin çocuklarla kendi deneyimlerini tartışması önemlidir. Onlara değişik afetlerle ilgili yazılar bulup okunmalıdır. Bunları yaparken çocukların gereksinimlerine duyarlı olmaya çalışmak gerekir. Unutulmamalıdır ki; amaç çocukları korkutmak değil, bazı istenmeyen kötü şeylerin olabileceğini bilmelerini sağlamaktır.
è Çocuklarla farklı afetler için tatbikatlar yapılabilir. Deprem için evi dolaşıp, odaların güvenli  bölgelerine en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlamak için uygulamalar yapılmalıdır. “Deprem” diye bağırıp onlara gerekeni yapmaları için biraz zaman vermek gerekir. Aynı şekilde heyelan ve selden kaçış tatbikatları yaptırılıp, kaçış yolları beraberce bir kere dolaşılırsa çocukların panikle yanlış yollara sapmaları da engellenebilir. Daha sonra onlarla neler yaptıklarını ve güvende olmaları için nerelere gitmeleri gerektiği konuşulmalıdır.
è Çocuklarla beraber ev dışında (sokakta) oyun oynadıkları yerlere gidilmeli ve bu yerlerdeki güvenli saklanma noktalarını belirlenmelidir.
è Çocukların okulundaki yetkililere afet  sonrası için okulda ne gibi önlemler alındığının sorulması gereklidir. Onların hazırlıklı olup olmadığı öğrenilmelidir. Okul yönetimi, afet sonrası, aileler tek tek gelip çocuklarını alana kadar onları bırakmayabilir. Eğer böyle bir durum varsa bunun çocuğa açıklanması gerekir ve ebeveynleri gelene kadar okuldan ayrılmamalarının söylenmesi gerekir.

Afet  Sonrası:
è Çocuklar, korkularını anlatmaları için teşvik edilmeli. Resim çizdirmek ve hikaye anlattırmak çocukların duygularını aktarmaları için iyi bir yoldur. Çocuklar duygularını paylaştıkları zaman onları dikkatle dinlemek gerekir.
è Korku, yaşamı tehdit eden tüm tehlikeler karşısında gösterilen normal bir tepkidir. Afet sonrası herkesin fiziksel olarak güvende olduğundan emin olduktan sonra çocukların duygusal gereksinimlerini gidermeye çalışmak gereklidir.
è Çocukları sık sık kucaklayarak her şeyin yoluna gireceğini söylemek gerekir. Bu sayede çocuklara fiziksel ve sözel olarak güven verilebilir.
è Afet sonrası, evde etrafın toplanması konusunda çocuklara da görev verilmeli. Evdeki işlerin normal düzenine giriyor olduğunu görmek ve kendilerinin de buna katkıları olduğunu fark etmek çocuklar için rahatlatıcı olacaktır.
è Afet  sonrası bir iki gün çocuklar uygunsuz davranışlarda bulunup, yaramazlık yapabilirler. Bu davranışlar üzerinde yoğunlaşıp onları değiştirmeye çalışmak yerine evin toplanmasında yardımcı oldukları için onları takdir etmek gerekir. Bir diğer deyişle olumsuz davranışlarına yoğunlaşmak yerine olumlu davranışlarına ilgi göstermek önemlidir.
è Eğer uyku problemleri ve korkular artmaya başlar ve uygunsuz davranışlar iki haftadan fazla devam ederse, profesyonel birinden yardım almak uygun olacaktır. Profesyonel kişiler ailelere ve çocuklara korkularını yenmeleri için yardımcı olabilirler

 

Not
Bu eğitici el kitabı Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikoloji ve Sosyoloji Bölümlerinden, Prof. Dr. A. Nuray Karancı, Prof. Dr. Bahattin Akşit, Uzm. Psk. Meltem Anafarta ve Psk. Metin Özdemir tarafından hazırlanmıştır. Resimler Gökçe Üner tarafından çizilmiştir.

Kaynakça
Türkiye 1. Ulusal Heyelan Sempozyumu (1991). Karadeniz Teknik Üniversitesi:  Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Heyelan Araştırma Merkezi. Trabzon
Individual and Family Neighbourhood Preparedness Workbook.  http://hoshi.cic. sfu.ca/~pep/neighbourhood
T.C Orman Bakanlığı.  http://www.orman.gov .tr





Yardımcı Kaynaklar
Karanci, N. Aksit, B., Dirik, G. (2005) “Impact of a Community Disaster Awareness Training Program in Turkey: Does it Influence Hazard Related Cognitions and Preparedness Behaviors” Social Behavior and Personality: An International Journal, Vol. 33 (3), pp. 243-258, (2005). 

Akşit, B., & Karancı, N. A. (1998). Local national and global in time-space of a disaster
            stricken community: Out and return migration in two communities in Turkey.
            14th World Congress of Sociology. July-August, Montreal, Canada.

Akşit, B., & Karancı, A.N. (1999). Social and psychological lessens learned from Dinar

          Earthquake and mitigation activities in Bursa. Urban Settlements and Natural

          Disasters, Proceeedings of UIA Region II Workshop, 37-50. Armoni Printing

          House, Ankara.

Alkan, N., Balta, E., Karancı, N. A., & Akşit, B. (1997). Dinar halkının 1995 depremi
sonrası psiko-sosyal durumu ve afet yönetimi ile ilgili görüşleri. Dördüncü Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 17-19 Eylül, Ankara.

Karancı, N. A. (1997). Erzincanlıların afet yönetimi ile ilgili değerlendirmeleri ve

beklentileri. Dördüncü Ulusal deprem Mühendisliği Kongresi, 17-19 Eylül, Ankara.

Karancı, N.A. (1999). Depremin Psiko-Sosyal boyutları: Erzincan, Dinar ve 17 Ağustos
1999 Marmara Depremleri, Türk Psikoloji Bülteni, Deprem Özel Sayısı,  5(14), 55 - 59.

Karancı, N.A. (1999). 17 Ağustos öncesi durum: Psikoloji ve depremler. Türk Psikoloji
Bülteni, 5 (15), 41-46.
Karancı, N. A. (2000). Depremin Psikolojik Etkileri ve Aile. Başbakanlık Aile Araştırma
                  Kurumu, Aile Eğitimi Seminerleri, 15 Mayıs , Ankara.

Karancı, N. A. (2000). Deneyimler: Marmara Depremi öncesi yürütülen deprem çalışmaları.

Travma  ve Sonrası: Prof.Dr. Mualla Öztürk anısına XIII. Sempozyum. Ankara,

Şubat 2000.

Karancı, N. A. (2001). Doğal afetler, toplumun ruh sağlığı ve afet zararlarının
azaltılmasında toplumun katılımı. Toplum ve Hekim,  16(4), 290-294.
Karancı, N. A., & Akşit, B. (1998). Strengthening community participation in disaster
            management by strengthening governmental and non-governmental organizations
            and networks: A case study from Dinar and Bursa (Turkey). Disaster Management:
Crisis and Opportunity, Cairns, Australia.

Karancı, N.A., & Akşit, B. (1999). Strengthening community participation in disaster

 management by strengthening governmental and non-governmental organisations
 and networks: A case study from Dinar and Bursa (Turkey). The Australian
 Journal of Emergency Management, 13(4), 35-39.

Karancı, N. A., & Akşit, B. (2000). Building community participation in disaster
management: lessons learned from past earthquakes and suggestions for the future. hazards 2000: 8th International Symposium on Natural and Technological Hazards, 16-17. May 21-25, Tokushima, Japan.

Karancı, N.A., & Akşit, B. (2000). Building disaster resistant communities: Lessons
 learned from past earthquakes in Turkey and suggestions for the future.
 International Journal of Mass Emergencies and Disasters, Vol.18(3),403-416.

Karancı, N. A., Akşit, B., Anafarta, M., Oğul, M. (1999). Depreme Karşı Hazırlıklı
            Olmak İçin Öğretme ve Uygulama Kılavuzu: Eğitici El Kitabı.  Milli Eğitim
            Bakanlığı, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, Ankara.

Karancı, N. A. Akşit, B., & Sucuoğlu, H. (1996). Dinar’da afet yönetiminin psiko-sosyal
boyutları. Erzincan ve Dinar Deneyimleri ışığında Türkiye’nin deprem sorunlarına çözüm arayışları. TUBİTAK,  Deprem Sempozyumu, Bildiri Kitabı,  273-283.

Karancı, N. A., & Alkan, N. (1998). 1995 Dinar depremi sonrasında yaşanan psikolojik
Sıkıntılar ve kullanılan başa çıkma stratejileri. X. Ulusal Psikoloji Kongresi,
            Eylül, Ankara.

Karancı, N. A., Alkan, N., Akşit, B., Sucuoğlu, H., & Balta, E. (1999). Gender

differences in psychological distress, coping, social support and related variables

following the 1995 Dinar (Turkey) earthquake. North American Journal of

Psychology, 1(2),189-204.

Karancı, N. A., Sucuoğlu, H. & Akşit, B. (1996). The Disaster management system in
Dinar: Institutional and psycho-social capacity building. Ankara: Middle East Technical University Earthquake Engineering Research Center. (Rep. No: METU/EERG         96-06).

Karancı, N. A. & Rüstemli, A. (1994). Erzincan depremi sonrası stres tepkileri. VIII.      Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları, Türk Psikologlar Derneği, 58-67.

Karancı, N. A. Rüstemli, A. & Sucuoğlu, H. (1995). 1992 Erzincan depreminin
sosyal ve psikolojik boyutları. Üçüncü Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı Kitabı, 748-758.
Rüstemli, A., & Karancı, N. A. (1999). Correlates of earthquake cognitions and
            preparedness behavior in victimized population.  The Journal of Social
            Psychology,139(1), 91-101.