Türkiye ve dünyadaki toplumsal, siyasal ve kültürel pratiklerin ve yapıların sosyolojik olarak araştırılması ve analiz edilmesi bu blogta yapılmaya çalışılacaktır. Bunu yaparken sosyolojinin sosyolojisi yaklaşımı benimsenerek sosyolojik araştırma yapan sosyologların temel kavramları da eleştirel olarak sunulacaktır. Burada ortaya konulan analizler ve yorumlar kesin ve doğrulanmış bilgiler olarak değil yorumlanmaya ve yanlışlanmaya açık tartışma alanları olarak sunulmaktadır.
Translate
20 Kasım 2020 Cuma
Wallerstein Üzerine Bahattin Akşit Dünya-Sistemleri Analizi, Yapısal Kriz ve Çatallanma
Wallerstein Üzerine Bahattin Akşit Dünya Sistemleri Analizi, Yapısal Kriz ve Çatallanma
Immanuel Wallerstein'in araştırma programının gelişmesi ile benim kendi araştırma programımın gelişmesi arasında paralellik kurarak başlıyorum. Ben "Azgelişmiş Kapitalizm ve Köylere Girişi" kitabını yazdığım yıl, 1966, Andre Gunther Frank "Azgelişmişliğin Gelişmesi" makalesini yazıyor; Wallerstein ve Samir Amin ise Afrika üzerin araştırmalar ve uygulamalar yapıyorlar. Wallerstein 1974 yılında Modern Dünya-Sistemi kitap dizisinin birinci cildi olan "Tarımda Kapitalizmin Gelişmesi ve Avrupa Dünya-Ekonomisi" kitabını yayınlıyor. Ben bu videoda 1999 yılında yayınlanan ve 2000 yılında Türkçe olarak da yayınlanan "Bildiğimiz
Dünyanın Sonu" kitabından bazı bölümlerini ve "Commentaries" yazı dizisinin 500'üncüsü ve sonuncusu olan yazıyı özetleyip tartışıyorum. Dünyan sistemleri analizi, yapısal kriz ve çatallanma kavramlarını ve Wallerstein'in ulaştığı sonuçları anlatıyorum.
Wallerstein, I. 1999. The End of the World as We Know It, University of Minosata Press.
Wallerstein, I. 2001. Bildiğimiz Dünyanın Sonu, İstanbul: Metis.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder